Een overheerlijke Italiaanse ovenschotel met je eigen saus waarmee je je op vakantie waant. Snel te maken en daarna een smulpartij om nooit meer te vergeten.
Ik heb hem pas gemaakt en het was zo lekker dat ik het recept graag hier deel (4 pers.).
- 400-500 gr Penne
- 40 gr roomboter
- 40 gr bloem
- Melk 400 ml
- Zwarte peper (uit de molen)
- 200 gr parmezaan
- 150 gr Gorgonzola
- Bosje platte peterselie (snipperen)
- 125 gr gerookt ontbijtspek (blokjes, maar Pancetta mag ook)
- Zongedroogde tomaatjes (gesnipperd)
Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat daarna uitlekken en afkoelen.
De saus: eerst maken we een roux (de basis van elke saus). Doe de boter samen met de bloem in een pan (let op de 1:1 verhouding is belangrijk), smelt dit en roer goed door elkaar. Voeg dan langzaam de melk toe en laat een beetje inkoken. Je hebt nu een neutrale gladde massa. Neem de Parmezaan en rasp deze. Snij het stukje Gorgonzola in reepjes. Voeg langzaam 150 gr. van de Parmezaan toe aan de saus, voeg de Gorgonzola ook toe. Blijf constant roeren. De kaas smelt vanzelf en nu heb je een lekkere gladde kaassaus. Breng eventueel op smaak met een beetje peper. De saus is nu klaar.
Fruit de blokjes spek en de zongedroogde tomaatjes even in hun eigen vet in een koekenpan. Neem nu een grote ovenschaal. Doe de gekookte Penne er in en giet daar de saus over/door. Voeg de krokante uitgebakken spekjes, ¾ deel van de gesnipperde peterselie en de zongedroogde tomaatjes toe. Alles goed door elkaar mengen. Als de schaal nu rijkelijk gevuld is maak je hem af door het restant van de geraspte parmezaan over de bovenkant te strooien. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de schotel nog eventjes 15 minuten bakken zodat de kaas gaat smelten. De saus borrelt een beetje.
Haal de schaal nu uit de oven en laat het een beetje afkoelen. De inhoud verdelen over de borden, afgarneren voor de kleur met het restant van de peterselie en smullen maar !