Lekkere kikkererwten-pannenkoekjes met Ras el Hanout
Dit recept is gebaseerd op Socca, Frans platbrood van Joke. Toen wij ze voor de eerst keer aten, waren we meteen verkocht. Dit recept is zeker een blijvertje. Door het toevoegen van verschillende kruiden en specerijen mengsels ontstaat er steeds weer een heel andere smaak pannenkoek. Ik heb gekozen voor lekkere kikkererwten-pannenkoekjes met Ras el Hanout. Dat is een populaire Marokkaanse specerijenmelange. Je kunt de pannenkoekjes heel goed combineren met gebakken aubergine, tomaat, paprika en prei. Het kikkererwtenmeel van molen ‘De Zandhaas’ is wat grover gemalen, dan bijvoorbeeld andere merken. Maar dat geeft wel een lekkere pannenkoek met een kleine bite en die nog romig binnenin is. Daarom heb ik het beslag vrij dik gelaten. Misschien is een frisse yoghurt dressing er ook wel lekker bij, maar dat bedenk ik mij nu pas. Wellicht een leuk idee voor de volgende keer.
Wat heb je nodig voor ca. 6 pannenkoekjes:
- 200 gram kikkererwtenmeel
- snufje zeezout
- versgemalen peper
- 2 tl Ras el Hanout
- 1 klein ‘Rondeel‘ ei
- 2 el rijstolie + extra om te bakken
- ca. 350-400 ml water (ligt er aan hoe dik je het beslag wilt hebben)
En voor de topping:
- 1 aubergine
- 1 prei
- 3 tomaten (Coeur de Boeuf)
- 1 grote rode puntpaprika
- snufje zout
- versgemalen peper
- rijstolie om in te bakken
Zo maak je de pannenkoekjes:
Doe het kikkererwtenmeel in een kom en roer daar een snufje zout, wat versgemalen peper en de Ras en Hanout kruiden door. Dan het ei en de 2 el rijstolie toevoegen, goed mengen. Voeg dan beetje bij beetje het water toe, met een (hand)mixer gaat dat het best, omdat er dan een glad beslag ontstaat. Een pannenkoek met klontjes is gewoon veel minder aangenaam (tenminste dat vind ik).
Laat het mengsel ca. 30 min. rusten.
Spoel intussen de groente af en snij deze in blokjes van ongeveer 1 1/2 cm.
Verwarm een wok of diepe hapjespan goed voor en doe daarin een klein beetje rijstolie. Bak hier eerst de prei en de paprika een paar minuten in, voeg dan de aubergine toe. Wanneer alles een beetje zacht begint te worden, gaan ook de tomatenblokjes in de pan. Zet het vuur laag en schep de groente af en toe voorzichtig om.
Verwarm een platte- of ondiepe koekenpan goed. Roer het kikkererwtenbeslag nog even door elkaar. Doe dan een heel klein beetje rijstolie in de pan en voeg daarna ongeveer een soeplepel beslag toe. Verspreid het beslag goed over de bodem van de pan. Ik druk meestal zachtjes de bolle kant van de soeplepel in het beslag en maak vanuit het midden steeds grotere cirkels. Het beslag gaat nu naar de zijkant van de pan toe. Keer de kikkererwten-pannenkoek om wanneer deze bruin is en bak nu de andere kant. Er gaan ongeveer 6 tot 8 pannenkoeken uit het beslag.
Leg de kikkererwten-pannenkoekjes op de voorverwarmd borden en schep er dan wat groenten op. Serveer direct.
Tip: de kikkererwten-pannenkoekjes kun je zonder vulling/topping, heel goed in de vriezer bewaren.