Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Zuurkoolstamppot. In herfst en winter gaat er niets boven een oer Hollandse stamppot met rookworst en spek. Daar komt Nederland ‘s avonds graag weer voor thuis.

zuurkoolstamppot

  • 1 kilo kruimige aardappelen (eigenheimer of doré zijn hiervoor prima aardappelsoorten)
  • 500 gram zuurkool (vatverse)
  • 300 gram magere spekblokjes
  • 4 deciliter water
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram boter of margarine
  • eventueel 1 deciliter melk
  • peper

Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen en de zuurkool in de pan, voeg zout toe en kook alles in ca. 25 minuten gaar. Giet de zuurkool af en bewaar het kookvocht. Stamp de aardappelen en de zuurkool fijn. Roer de boter of margarine, een deel van het kookvocht en/of de hete melk door de stamppot. Breng de stamppot op smaak met de peper, meng er de spekblokjes door en warm nog een keer goed door. Klaar is je zuurkoolstamppot.

Zuurkoolstamppot tips

Serveer met een verse slagers rookworst.

Lees: Alles over zuurkool

 

ban-rookworst

Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!



10 comments

Schrijf een reactie
  1. Megannn
    Megannn 5 juli, 2014, 23:52

    ook lekker met kip

    vervang de spekjes voor gebakken en fijn gesneden kipfilet.

    even opbakken met een plakje kaas

    Reply this comment
  2. jjverdenius
    jjverdenius 12 maart, 2013, 15:50

    het ziet er wel goed uit maar zo als oma recept die doet zuurkool gelijk met aardappels. met het stampen een klein beetje jus toe voegen. heer lijk.ook een beetje warme melk doet wonderen

    Reply this comment
    • piko
      piko 22 maart, 2013, 08:37

      aard appelen in de pan spek er op dan de zuurkool er op
      dat is een goede hap stampen spek in kleine stukjes sniijden
      een konings maal

      Reply this comment
  3. Francien
    Francien 6 januari, 2013, 10:27

    Leuk al die reacties

    Reply this comment
  4. ikke
    ikke 19 november, 2012, 17:56

    Hallo

    Je kunt het best in 1 pan koken maar houd dan rekening met een kooktijd van ca 45 min.

    Reply this comment
  5. Nienke
    Nienke 16 oktober, 2012, 16:51

    Moet de zuurkool niet in een aparte pan? Mijn ervaring is dat als je aardappelen en zuurkool in 1 pan doet, de aardappelen niet gaar worden vanwege het zuur van de zuurkool…..

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 16 oktober, 2012, 22:00

      Klopt helemaal Nienke, we zien dat het er niet heel duidelijk staat. Maar zeker in twee verschillende pannen koken!

      Reply this comment
      • Bea
        Bea 19 november, 2012, 13:12

        Mijn moeder kookte het altijd samen in 1 pan . De worst werd ook nog meegekookt op het laatst voor de smaak. De aardappels worden altijd prima gaar. Je moet het denk ik alleen wat langer zachtjes laten koken.

        Reply this comment
    • Francien
      Francien 6 januari, 2013, 10:25

      Ben het mee eens je aardappels worden bijna niet gaar.

      Reply this comment
      • Boudewijn
        Boudewijn 23 september, 2013, 18:33

        Lijkt idd zo maar half uur voor allebei in een pan is meer dan genoeg. Wel kruimige aardappelen gebruiken natuurlijk. En een gesnipperd uitje rauw mengen vlak voor het opdienen geeft een heerlijke “bite”…

        Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*