Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Zuurkoolstamppot. In herfst en winter gaat er niets boven een oer Hollandse stamppot met rookworst en spek. Daar komt Nederland ‘s avonds graag weer voor thuis.

zuurkoolstamppot

  • 1 kilo kruimige aardappelen (eigenheimer of doré zijn hiervoor prima aardappelsoorten)
  • 500 gram zuurkool (vatverse)
  • 300 gram magere spekblokjes
  • 4 deciliter water
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram boter of margarine
  • eventueel 1 deciliter melk
  • peper

Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen en de zuurkool in de pan, voeg zout toe en kook alles in ca. 25 minuten gaar. Giet de zuurkool af en bewaar het kookvocht. Stamp de aardappelen en de zuurkool fijn. Roer de boter of margarine, een deel van het kookvocht en/of de hete melk door de stamppot. Breng de stamppot op smaak met de peper, meng er de spekblokjes door en warm nog een keer goed door. Klaar is je zuurkoolstamppot.

Zuurkoolstamppot tips

Serveer met een verse slagers rookworst.

Lees: Alles over zuurkool

 

ban-rookworst

Lekker Tafelen
Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!
Lekker Tafelen
Lekker Tafelen

9 Reacties

  1. jjverdenius 15:50, mrt 12, 2013

    het ziet er wel goed uit maar zo als oma recept die doet zuurkool gelijk met aardappels. met het stampen een klein beetje jus toe voegen. heer lijk.ook een beetje warme melk doet wonderen

    Reageer op deze reactie
    • piko 08:37, mrt 22, 2013

      aard appelen in de pan spek er op dan de zuurkool er op
      dat is een goede hap stampen spek in kleine stukjes sniijden
      een konings maal

      Reageer op deze reactie
  2. Francien 10:27, jan 06, 2013

    Leuk al die reacties

    Reageer op deze reactie
  3. ikke 17:56, nov 19, 2012

    Hallo

    Je kunt het best in 1 pan koken maar houd dan rekening met een kooktijd van ca 45 min.

    Reageer op deze reactie
  4. Nienke 16:51, okt 16, 2012

    Moet de zuurkool niet in een aparte pan? Mijn ervaring is dat als je aardappelen en zuurkool in 1 pan doet, de aardappelen niet gaar worden vanwege het zuur van de zuurkool…..

    Reageer op deze reactie
    • Lekker Tafelen (Tijmen) Auteur 22:00, okt 16, 2012

      Klopt helemaal Nienke, we zien dat het er niet heel duidelijk staat. Maar zeker in twee verschillende pannen koken!

      Reageer op deze reactie
      • Bea 13:12, nov 19, 2012

        Mijn moeder kookte het altijd samen in 1 pan . De worst werd ook nog meegekookt op het laatst voor de smaak. De aardappels worden altijd prima gaar. Je moet het denk ik alleen wat langer zachtjes laten koken.

        Reageer op deze reactie
    • Francien 10:25, jan 06, 2013

      Ben het mee eens je aardappels worden bijna niet gaar.

      Reageer op deze reactie
      • Boudewijn 18:33, sep 23, 2013

        Lijkt idd zo maar half uur voor allebei in een pan is meer dan genoeg. Wel kruimige aardappelen gebruiken natuurlijk. En een gesnipperd uitje rauw mengen vlak voor het opdienen geeft een heerlijke “bite”…

        Reageer op deze reactie

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Hoofdgerechten

Crema Catalana, een klein zoetje om je maaltijd af te sluiten

Crema Catalana, een klein zoetje om je maaltijd af te sluiten   1

Crema Catalana, een klein zoetje om je maaltijd af te sluiten Aan het eind van een heerlijke avond tafelen is een klein zoet toetje de perfecte afsluiter. En als je hem [...]

Volg ons op social media

Wil je dit delen? Kies je social media kanaal.

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety