Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Zuurkoolstamppot. In herfst en winter gaat er niets boven een oer Hollandse stamppot met rookworst en spek. Daar komt Nederland ’s avonds graag weer voor thuis.

zuurkoolstamppot

  • 1 kilo kruimige aardappelen (eigenheimer of doré zijn hiervoor prima aardappelsoorten)
  • 500 gram zuurkool (vatverse)
  • 300 gram magere spekblokjes
  • 4 deciliter water
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram boter of margarine
  • eventueel 1 deciliter melk
  • peper

Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen en de zuurkool in de pan, voeg zout toe en kook alles in ca. 25 minuten gaar. Giet de zuurkool af en bewaar het kookvocht. Stamp de aardappelen en de zuurkool fijn. Roer de boter of margarine, een deel van het kookvocht en/of de hete melk door de stamppot. Breng de stamppot op smaak met de peper, meng er de spekblokjes door en warm nog een keer goed door. Klaar is je zuurkoolstamppot.

Zuurkoolstamppot tips

Serveer met een verse slagers rookworst.

Lees: Alles over zuurkool

 

 



Heeft het gesmaakt, of heeft de informatie geholpen? Laat het ons weten! Heb je een vraag? We helpen graag!