Hete boontjes (Sperziebonen op z’n Indonesisch)

Hete boontjes (Sperziebonen op z’n Indonesisch)

Sperziebonen op z’n indonesisch, ook wel hete boontjes of sajoer boontjes genoemd. Je kunt ze maken met kant en klare mixen, maar leuker is om het zelf te doen. Vers, op eigen smaak en wanneer je dat vaker doet komen die kruiden zeker van pas. Lekker bij babi ketjap en witte rijst.

  • 800 gram sperziebonen
  • 5 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl. ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 tl. koenjit (gemalen geelwortel)
  • 2 eetlepels olie
  • 3 blaadjes salam
  • 2 schijfjes galangawortel (laos)
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes )
  • 5  dl kokosmelk
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Was en breek de sperziebonen. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Verwijder zaad en zaadlijsten uit de rode peper en snipper de rest. Pureer de sjalotten met de knoflook en de spaanse peper in een vijzel. In de keukenmachine kan eventueel ook. Verhit wat olie in een wok en bak de gepureerde kruiden met de ketoembar en de koenjit even flink aan tot je goed ruikt. Voeg dan de overige kruiden, de sperziebonen en de kokosmelk toe en breng aan de kook. Laat doorkoken tot de sperziebonen gaar zijn en serveer direct.

Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!



6 comments

Schrijf een reactie
  1. creabel
    creabel 29 juli, 2014, 18:35

    Een heerlijk gerecht, voor de eerste keer gemaakt. Ik ga het zeker vaker maken!!!

    Reply this comment
  2. Madura
    Madura 7 juni, 2014, 01:03

    Zoals G al zegt betreft het hier een sambal en niet een sajoer. Persoonlijk vind ik dit wel een van de lekkerste sambals. Als je kinderen hebt die het te scherp vinden kan je er ook nog stukjes tomaat in mee laten sudderen. Haalt de prik er iets uit en kleurt mooi bij het opdienen.

    Reply this comment
  3. g
    g 23 februari, 2013, 23:07

    sambal goreng boontjes,heerlijke indische boontjes,dan kun je die nog uitbreiden met sambal goreng telor,(ei),dat kent
    een ieder wel,wanneer je de sambal goreng boontjes maakt,
    dan kook je pp 2 eieren,hard,en laat die meesudderen in de
    smoor van de groenten.
    ongeveer 15minuten.
    zelf doe ik altijd veel sambal erbij,want het moet lekker
    heet(pedis)zijn.
    maar dat is voor de echte liefhebbers,heb je kleine kinderen,dan maak je natuurlijk,kinder porties.

    Reply this comment
  4. Lekker Tafelen
    Lekker Tafelen Author 1 februari, 2013, 16:13

    Goed om te horen Francien. Wie weet krijgen we nog meer tips ;)

    Reply this comment
  5. Francien
    Francien 1 februari, 2013, 14:05

    De boontjes waren heerlijk.

    Reply this comment
  6. Francien
    Francien 11 januari, 2013, 13:50

    Deze boontjes ga ik het weekend koken.

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*