Dit is toch wel zo’n makkelijke en snel recept. Zelfs de meest onervaren kok met twee linkerhanden kan dit lekkere brood bakken. Door speltbloem of speltvolkorenmeel te nemen, krijg je een bijzondere smaak. Net even anders dan andere meelsoorten. Heb je geen speltmeel, dan kan je ook ongebleekte tarwebloem of tarwemeel gebruiken.
Ik koop mijn meel bij molen “De Zandhaas” in Santpoort. Onderin de molen zit een schattig winkeltje. Je kan het zo gek niet bedenken op het gebied van meel en granen of ze hebben wel een zakje ervan staan. Het walhalla voor de thuisbakker. Als je eens in de buurt van Haarlem bent, ga daar dan echt eens kijken.
Ingredienten:
- 700 gr speltbloem of speltvolkorenmeel (of een combinatie van beide)
- 1 tl zout
- 7 gr droge gist (= 1 zakje)
- 2 tl vloeibare honing
- 575 ml lauw water
- sesamzaadjes om te garneren
- 1 groot, metalen broodblik of 2 kleinere, metalen cakeblikken
Bereiding:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Speltmeel, zout en gist door elkaar roeren.
Honing in het lauwe water oplossen.
Dan de twee mengsels samenvoegen en in een kneedmachine (Kenwood) ca. 5 min. laten kneden. Het deeg blijft heel erg plakkerig, maar dat is ook de bedoeling(met de hand kneden, kan natuurlijk ook, maar dan duurt het iets langer).
Het deeg in 1 of 2 kleinere, broodblikken doen en enigszins gladstrijken met een natgemaakte lepel of spatel, dan ruim bestrooien met de sesamzaadjes.
Verwarm halverwege de rijstijd de oven voor op 200 graden.
Dek het blik/de blikken af met plastic (goedkope douchemutsjes werken ideaal) en laat het ca. 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg moet na afloop ongeveer tot aan de rand van de vorm komen.
Plastic zak verwijderen en de bakvorm middenin de oven schuiven. Bak het brood/de broden in ca. 35-40 minuten goudbruin.
Haal het brood/ de broden uit de vorm en laat het/ ze afkoelen op een rooster.
klinkt goed, maar gist is niet zo goed toch??
En de fytinezuren?? helpt het om een nacht te rijzen?
dank!
Lijkt me ideaal, ben echter alleen in het bezit van cakeblikken, kan het daar ook in?
Dat kan ook prima, alleen heb je er dan twee nodig. Wel eerst invetten met een klein beetje boter, anders kan het zijn dat het brood in de vorm vast blijft zitten. Ik heb naast de metalen blikken, een glazen cakevorm en daar kun je dit brood ook in bakken. Veel succes!
speltbrood kan met de machine, maar dan verliest het een groot deel van zijn voedingswaarde. met de hand is het beste.
ik doe het niet in blik maar zo op de bakplaat dan krijg je een soort vloerbrood.
met olijfjes en klein beetje tijm erg lekker.