Dit is een iets oudere creatie van mij die helemaal bij de herfst past. Elk jaar wordt hij een paar keer gemaakt want hij is vreselijk lekker! Dit is een heerlijke hartige taart met een volle zacht romige vulling. Ik gebruik graag wijn tijdens het koken want wijn geeft smaak af. Geen zorgen de alcohol verdampt tijdens het koken. De vulling van de “Pie” is zelf verzonnen en barst van de mooie smaken. Het idee van de Pie komt van oorsprong uit Engeland waar je ze bij elke slager of bakker kunt kopen in verschillende smaken. Kidney (niertjes), champignonvulling, kip-champignon, wild, sausage (worst) enz… deze is qua vulling erg uitgebreid. Probeer hem zelf maar, ik hoor het wel weer.
- 4 – 5 kipfilets
- 2 flinke prei (dunne ringen)
- 2 wortels (julienne gesneden)
- 1 flinke ui (gesnipperd)
- 250 gr kastanje champignons (gesneden)
- 2 teentjes knoflook (fijn)
- ½ el tijm
- Zeezout
- Zwarte peper uit de molen
- 30 gr boter
- 30 ml olijfolie
- 1 rol bladerdeeg of 10 plakjes
- Beetje bloem
- 50 ml kookroom
- 250 ml melk
- 250 ml witte wijn
- 1 ei
De oven voorverwarmen op 200 graden, hetelucht 180 graden.
Kook de kipfilet in een pannetje water zacht, maar er blokjes of stukjes van en laat afkoelen. Smelt de boter en de olijfolie in een hapjespan en bak de prei, knoflook, de ui, wortel en de champignons met de tijm ongeveer 12 minuten. Doe nu de bloem er bij en breng een beetje aan de kook in het resterende bakvocht. Blus af met de melk en de witte wijn, laat koken en het mengsel wordt nu dikker. Als het te dun blijft bloem bijvoegen en roeren, je hebt dan te weinig gebruikt. Voeg nu de kookroom, peper en zout toe en even proeven of het goed op smaak is. Voeg op het laatst de koude kip toe aan het mengsel, zorg dat het lekker dik en romig is. Neem nu een flinke ovenschaal, bekleed deze met bladerdeeg, denk aan het opstaande randje. Schep nu de vulling er in en zorg ervoor dat alles egaal is. Vulling afdekken met bladerdeeg en deeg goed tegen elkaar aandrukken. De bovenkant bestrijken met het geklutste ei want dan krijgt het een mooi kleurtje. Nu in de voorverwarmde oven zetten en in 25 – 30 minuten goudbruin en knapperig afbakken, je weet niet wat je proeft! Lekker en makkelijk in het weekend. Smullen maar.