Hartige witloftaart heerlijk was dat. Ik had de witlof van Toko meegenomen voor een ander gerechtje. Maar omdat ik het hele weekend werken moest, een feestje had en zoonlief even ging helpen met verhuizen had ik absoluut geen tijd om te koken. En daar lag die witlof nog op maandag. Ik dacht eerst om witlof met ham en kaas uit de oven te maken. Maar eigenlijk had ik daar geen trek in. Iets anders maar wat dan. Dus even googelen. En al snel zag ik witloftaart staan. Nou ja dat werd het dus, even mijn koelkast nakijken naar wat ik in huis had. Alles wat ik gebruikt heb had ik in huis. Pancetta uit de vriezer gehaald en aan de gang maar. Omdat ik pancetta en kaas gebruik, laat ik het zout achterwege. Waar ik over twijfelde was de combinatie honing en witte wijn. In de pan smaakte het heel apart. Maar toen de taart klaar was en wij aan tafel gingen heb ik geen commentaar gehad. Het was erg lekker volgens de mannen. Ik had er verder niets bij, maar nog wel wat struikjes witlof over. Dus die heb ik weer in de zelfde koekenpan met wat extra olijfolie even aangebakken. Er wat rietsuiker over heen gestrooid en laten karamelliseren en toen met wat water erbij gaar laten stoven. Manlief had nog wel varkenshaasjes gehaald. Die heb ik ±2 uur lang in een soort honing/mosterdsausje laten marineren en daarna in de grillpan gebakken. De witloftaart geserveerd met een paar stronkjes gestoofde witlof en een stukje varkenshaas. Heerlijk eten voor een maandagavond. Jammer dat ik om 19.00 uur weer op mijn werk moest zijn, anders had ik er nog meer van kunnen genieten.
Hartige witloftaart
- 6 plakjes hartige taartdeeg
- 10 kleine stronkjes witlof half doorgesneden
- olijfolie
- 2 rode uien in halve ringen
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 150 gr pancetta vleeswaren
- 100 gr oude geitenkaas geraspt
- 6 cherrytomaatjes doormidden
- 1 el honing
- 100 ml witte wijn
- 3 eieren
- 200 ml kookroom
- Italiaanse kruiden
- zwarte peper uit de molen
Verwarm de oven op 200 graden. Laat de plakjes hartige taartdeeg ontdooien. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg dan de witlof bij het ui, knoflookmengsel en laat het aan beide kanten een beetje kleuren. Voeg dan de honing, witte wijn en wat zwarte peper naar smaak toe. Laat alles dan gaar stoven met een deksel op de pan. Keer de witlof af en toe even. Meng dan in een grote kom de eieren met de kookroom. Breng op smaak met peper en de helft van de geitenkaas. Vet een springvorm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bekleed de vorm met de deegplakjes, en prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Leg wat plakjes pancetta op de bodem en bestrooi met een beetje geitenkaas en wat Italiaanse kruiden. Verdeel dan de helften witlof over de bodem leg er nog wat plakjes pancetta op. Verdeel de gehalveerde tomaatjes erover heen en giet dan het ei, room mengsel er over. Bestrooi met het laatste restje geitenkaas, Italiaanse kruiden en wat zwarte peper. Zet de witloftaart ± 35 minuten in de voorverwarmde oven.