Hartige taart met groene asperges en geitenkaas

Hartige taart met groene asperges en geitenkaas

Hartige taart met groene asperges en geitenkaas

Het aspergeseizoen is weer geopend, dus we kunnen weer volop genieten van het witte en groene goud! Persoonlijk vind ik de groene asperges het lekkerst, deze zijn iets sterker en pittiger van smaak dan hun witte broertjes. Groene asperges bevatten ook meer vitamine C en caroteen dan de witte asperges. Dit komt doordat de groene asperges langer aan de wortel van de plant blijven en bovengronds groeien.

Een hele fijne bijkomstigheid; je hoeft groene asperges niet te schillen, ze kunnen zo de pan in! De mogelijkheden met asperges zijn eindeloos; op de klassieke manier met ham, kaas en eieren, in de pasta, soep, salade, in een wokgerecht… Of verwerkt in een hartige taart, zoals deze heerlijke variant met geitenkaas!

Hartige taart met groene asperges en geitenkaas

voor 4 personen

  • 1 bosje groene asperges
  • 100 gram geitenkaas
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 gram magere kwark
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • zeezout
  • peper

Voor de bodem;

  • 120 gram bloem
  • 60 gram koude boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel koud water
  • snuf zeezout

Voor de bodem meng je de bloem met het zeezout. Snijd de boter in kleine blokjes, voeg toe aan de bloem en meng met je vingertoppen zodat je grove kruimels krijgt.

Kluts het ei en voeg dit samen met het water toe. Bestuif je aanrecht met bloem en kneed alles tot je een soepel deeg krijgt. Pak het deeg in plastic folie in en leg het in de koelkast voor 30 minuten.

Bestuif je aanrecht weer met bloem en rol het deeg uit. Vet een quichevorm in met boter of olie. Bekleed de vorm met het deeg, druk goed aan en snijd eventueel wat randjes weg. Prik gaatjes in de bodem en zet de schaal weg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges en kook ze in 3 minuten beetgaar. Giet de asperges af en spoel ze af met koud water.

Meng de geitenkaas met de crème fraîche, kwark, eieren en tijm. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en roer deze door het mengsel. Breng goed op smaak met zout en peper.

Hartige taart met groene asperges en geitenkaasPak de quichevorm uit de koelkast. Snijd de asperges doormidden en leg de boven en onderkanten in een cirkel om en om op de bodem. Schep het geitenkaasmengsel op de asperges.

Bak de hartige taart in ongeveer 40 minuten in de oven.

Smakelijk!


Meer over vergelijkbare onderwerpen
geitenkaashartige taarthoofdgerechtenkaasquicheseizoen
Anneke Oele

Anneke Oele

De laatste jaren heb ik mij verdiept in het pure koken, oftewel koken zonder pakjes en zakjes. Met behulp van bijvoorbeeld verse kruiden en bouillon(zonder gist) kun je ook heerlijk gerechten bereiden, zonder hierbij de e-nummers die bijvoorbeeld in de maaltijdmixen zitten. Door een gezonder eetpatroon kreeg ik minder last van klachten en kreeg ik meer energie!

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*