Waarom zou je een quiche alleen maar als hartige variant op tafel willen zetten? We kennen de quiche als hoofdgerecht, maar hier hebben we een mooie receptuur voor quiche als nagerecht. Een leuke variant op appeltaart.
- 300 gram quiche deeg
- 750 gram zachtzure appels (Goudrenetten, maar Elstar of Jonagold kan ook)
- 2 theelepel limoen- of citroensap
- 1,5 eetlepel custardpoeder
- 4 eieren
- 1,5 dl melk
- 1,5 dl crème fraîche
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap met een dikte van maximaal 4 mm en een doorsnede van tenminste 32-36 cm. Bekleed er de beboterde vorm mee. Prik gaatjes in de deegbodem. Zet de vorm, afgedekt met plastic folie, hierna een half uur in de koelkast. Schil de appels en snijd ze in parten, verwijder de klokhuis delen. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Sprenkel er limoen- of citroensap over en schep alles goed om. Strooi er door een zeefje custardpoeder over. Schep alles nogmaals goed om. Klop in een kom de eieren los. Voeg crème fraîche, melk, witte basterdsuiker en vanillesuiker toe. Meng goed. Verdeel de appelblokjes over de deegbodem. Schenk het eimengsel erover. Plaats de vorm op de rooster iets onder het midden in de tot 220 graden voorverwarmde oven. Bak de appel quiche in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Neem de vorm uit de oven en laat hem 10 min. staan. Verwijder de zijkant en bodem van de springvorm.
Stomme vraag misschien… maar is het de bedoeling dat hij warm of koud wordt gegeten?
Stomme vragen bestaan niet Barbara. Serveer de quiche warm of lauwwarm.