oostenrijk-tirol-culinaire-jacobsweg-paznaun-ischgl

Griekse gehaktballetjes met tomaat en courgette

Griekse gehaktballetjes met tomaat en courgette

Niets mis met een heerlijke Hollandse gehaktbal maar soms heb ik zin om de zon in mijn eten te proeven. Jij ook? Probeer deze Griekse gehaktballetjes dan maar eens. Als je je ogen dicht doet en een hapje neemt waan je je zo in een Griekse taverna. Ik maak deze gehaktballetjes graag met rundergehakt dat ik bij de Turkse slager haal en biologische tomaten en courgette. Ze zijn zo  heerlijk dat ik er altijd een paar extra maak. Lekker om er eentje te snoepen in de keuken met een glaasje Retsina erbij!
Serveer ze met een Griekse aardappelschotel en tzatziki en een portie Griekse olijven. Schenk er een goed glas Retsina bij.

  • Pond rundergehakt
  • 1 beschuit
  • 1 ei
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½  theelepel koriander
  • ½ theelepel steranijs
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel oregano
  • 1 teen knoflook geperst
  • kaneel
  • 1 dunne courgette
  • pond trostomaten
  • Suiker
  • Balsamicoazijn
  • Griekse olijfolie

Doe het rundergehakt in een kom en verkruimel de beschuit erover. Breek het ei en doe het bij het gehakt. Voeg zout, peper, knoflook, kurkuma, koriander, steranijs en tijm toe (gedroogde kruiden gebruiken). Strooi er een snuifje kaneel over en meng alles goed door elkaar. Vorm kleine balletjes van het gehakt. Zet het geheel een half uur afgedekt in de koelkast om wat steviger te worden. Je gehaktballetjes blijven dan beter in vorm als je ze bakt.
Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom tot ze bruin, gaar en knapperig zijn. Doe ze in een mooie schaal en houdt ze warm.

Snijd de tomaten kruiselings in en dompel ze even onder in kokend water. Je kunt het velletje er nu makkelijk af pellen. Snijd de tomaten in grove stukken. Doe een flinke scheut olijfolie in een pan en verwarm de tomaten hierin tot ze bijna aan de kook zijn Doe er een theelepel suiker bij en wat balsamicoazijn bij. Laat even sudderen tot het een beetje de textuur van een saus krijgt maar dat de tomatenstukjes nog wel zichtbaar zijn.

Was de courgette en snijd hem in dunne repen. Verwijder de zaadlijsten. Snijd daarna de repen in grove blokjes. Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de courgette met wat zout snel om en om.

Bedek de gehaktballetjes met de tomatensaus en strooi de courgette eroverheen. Serveer direct.

Kali orexi oftewel eet smakelijk!

 



Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*