Griekse gehaktballetjes met tomaat en courgette – Niets mis met een heerlijke Hollandse gehaktbal, maar soms heb ik zin om de zon in mijn eten te proeven. Jij ook? Probeer deze Griekse gehaktballetjes dan maar eens. Ze hebben een heel ander kruidenmengsel dan de traditionele bifteki. Deze gehaktballetjes komen eerder uit de noordelijke keuken van Griekenland. Hierin zit gemalen korianderzaad, kaneel, steranijs, kurkuma… allemaal specerijen die ervoor zorgen dat je, als je je ogen dicht doet en een hapje neemt, je zo in een Griekse taverna waant. Ik maak deze gehaktballetjes graag met rundergehakt, maar je kunt er natuurlijk ook lamsgehakt voor gebruiken. Lekker met rijst of orzo, Griekse korte pasta.
Griekse gehaktballetjes met tomaat en courgette
Voor 4 personen:
- 500 gr. rundergehakt
- 1 beschuit
- 1 ei
- zout
- peper
- 1 theelepel kurkuma
- ½ theelepel koriander
- ½ theelepel gemalen steranijs
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel oregano
- 1 teen knoflook geperst
- kaneel
- 1 dunne courgette
- pond trostomaten
- Suiker
- Balsamicoazijn
- Griekse olijfolie
Doe het rundergehakt in een kom en verkruimel het beschuit erover. Breek het ei en doe het bij het gehakt. Voeg zout, peper, knoflook, kurkuma, koriander, steranijs en tijm toe (gedroogde kruiden gebruiken). Strooi er een snufje kaneel over en meng alles goed door elkaar. Vorm kleine balletjes van het gehakt. Zet het geheel een half uur afgedekt in de koelkast om wat steviger te laten worden. Je Griekse gehaktballetjes blijven dan beter in vorm als je ze bakt.
Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom tot ze bruin, gaar en knapperig zijn. Doe ze in een mooie schaal en houdt ze warm.
Snijd de tomaten kruiselings in en dompel ze even onder in kokend water. Je kunt het velletje er nu makkelijk af pellen. Snijd de tomaten in grove stukken. Doe een flinke scheut olijfolie in een pan en verwarm de tomaten hierin tot ze bijna aan de kook zijn Doe er een theelepel suiker en wat balsamicoazijn bij. Laat even sudderen tot het een beetje de textuur van een saus krijgt maar dat de tomatenstukjes nog wel zichtbaar zijn.
Was de courgette en snijd hem in dunne repen. Verwijder de zaadlijsten. Snijd daarna de repen in grove blokjes. Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de courgette met wat zout snel om en om.
Bedek de Griekse gehaktballetjes met de tomatensaus en strooi de courgette eroverheen. Serveer direct.
Kali orexi oftewel eet smakelijk!