Grieks gemarineerde kipfilet met perfecte grillsmaak (BBQ) – Een heerlijke kipfilet die ik, mede door de juiste marinade de typisch Griekse grillsmaak heb gegeven en dat is verdomd goed gelukt. Deze Grieks gemarineerde kipfilet is uitstekend geschikt straks voor buiten op de barbecue, maar in de grillpan gaat het ook. Uiteraard is de houtskoolgrill toch nog net wat lekkerder. Eet er brood of aardappelsalade en een heerlijke verse Griekse salade bij.
Tip: in plaats van kipfilet kun je ook eens ontbeende kipdijtjes proberen. Deze hebben wat meer vet, waardoor ze nog sappiger zullen smaken en het vlees is goedkoper dan kipfilet.
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.
Grieks gemarineerde kipfilet met perfecte grillsmaak (BBQ)
Voor 4 personen:
- 4 kipfilets
- 3 el goede olijfolie
- 1 teentje knoflook (ragfijn)
- 1 tl oregano
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- ½ tl komijn
- Zeezout
- Zwarte peper uit de molen
Doe de olie in een schaaltje en meng de kruiden, peper en zout er door. Goed mengen want dit is de marinade. Neem de kipfilets, kerf ze aan de bovenkant een beetje in met een scherp mes (ruitjespatroon). Zo kan de marinade beter intrekken en dat komt de smaak alleen maar ten goede. Leg nu de kipfilets er in en zorg er voor met een lepel dat er overal marinade in en op zit. Zet ze nu 2 -3 uur afgedekt weg in de koelkast. Zo heeft de marinade royaal de tijd om in het vlees te trekken. Je kan het ook een avond tevoren maken, dat is zelfs nog beter.
Tenslotte leg je ze op de barbecue of op de houtskoolgrill en roostert ze om en om mooi gaar en bruin. Als je ze omdraait bestrijk ze dan nogmaals met het restje van de marinade. Nu heb je een heerlijk mals stukje kip met de typische Griekse grillsmaak. Smullen maar weer!
Idee: maak eens een feestelijke Griekse grillschotel en gebruik deze marinade ook nog voor andere stukken vlees (zoals varkenslapjes, sparerib of entrecote). Wel wat meer marinade maken dan, hè?
Oppassen met de rozemarijn, ik denk dat ik er teveel in gedaan heb, overheerste sterk de smaak en dan is het niet lekker meer.
Volgende keer halve tl is meer dan genoeg denk ik.
Vandaag gemaakt wat een heerlijk recept.
Is het wel veilig om de marinade er naar afloop nog eens over te smeren als daar eerst rauwe kip in gelegen heeft?
Zeker wel Elly, deze marinade wordt gewoon verhit en levert geen problemen op.
Heerlijke marinade! Al een paar keer gemaakt in de grillpan met diverse soorten vlees, kipfilet, kippedijfilet, karbonades, zowel met verse als gedroogde kruiden uitgeprobeerd. Verse tijm is wel favoriet hier, ruikt heerlijk door het hele huis 🙂 tzatziki, salade en pita’s erbij, ogen dicht en je waant je even in Griekenland. Recept is een blijfertje hier!!!
Daar worden we blij van.
De eerste marinade die echt naar ‘De Griek’ smaakt. Ik denk ook door de komijn waar ik eigenlijk niet zo gek op ben, maar je proeft het er zeker niet bovenuit ! Heb het gegeten met de Griekse aardappelsalade die ook echt heerlijk is; zelfs mijn oudste dochter die bijna anti-aardappel is heeft hiervan genoten !!!
Fijn dat je je ervaring met ons deelt Marie en we worden er altijd weer superblij van als we een ander hebben kunnen inspireren.
Bedankt @Lekker_Tafelen, de kip was heerlijk! In plaats van oregano heb ik pizzakruiden gebruikt, omdat ik anders geen oregano had. Echt aan te raden!
Nou mijn kipblokjes staan nu lekker te marineren, ruikt erg lekker en grieks. Ik heb vroeger nooit aan komijn gedacht in een marinade maar het geeft net dagbesteding extra! Bedankt! Ik ben er van overtuigd dat de spietjes erg lekker zullen smaken morgen bij de BBQ …
Hoeveel moet je gebruiken als het verse kruiden zijn,?
Ga uit van het volgende ¼ tl gedroogde kruiden (poeder) = 1 tl gedroogde kruiden (snippers) = 3 tl verse kruiden