Gourmetten: gezellig tafelen voor iedereen

Gourmetten: gezellig tafelen voor iedereen

Gourmetten, de moderne, makkelijke en mooie manier van lekker lang tafelen met z’n allen. Maar is gourmetten nog wel zo sfeervol? Of schuiven we een gourmetstel met een schaal vlees en een kant en klaar groentenpakket op tafel om er weer af te zijn. Als je een gourmetparty even voorbereid komt de sfeer er zeker weer in.

Gezellig gourmettenWat is gourmetten nu eigenlijk. Gourmetten is koken aan tafel. Maar dan zonder water. Dus eigenlijk zijn we aan het bakken. Diverse eenpansgerechtjes kun je zo aan tafel bereiden. In deze special vind je vele mogelijkheden om gourmetten steeds een andere impuls te geven. Dat houdt het gourmetten altijd leuk.

Iedereen heeft z’n eigen gourmetstel. Ze zijn in vele soorten en maten in omloop. Wij gaan er vanuit dat je beschikt over een gourmetstel met pannetjes, en een steen of bakplaat om lekker te kunnen gourmetten.

Gourmetten? Goed Vlees, de basis

Natuurlijk is vlees de basis voor een geslaagde gourmetparty. Voor een geslaagde party is het wel belangrijk om ook hier weer te kiezen voor kwaliteitsingrediënten. De kwaliteit van je ingrediënt bepaald de smaak en juist bij gourmetten is de bereiding minimaal, dus zul je voor absolute kwaliteit moeten kiezen.
gourmettenJe kunt natuurlijk overal kant- en klare gourmetschotels kopen. Daar hoeven we niet zoveel over te vertellen, maar je kunt ook zelf iets samenstellen. Zo stem je optimaal af op je eigen smaak of die van je gasten.

Hier een aantal tips:

Biefstuk: kies voor superieure kwaliteit en zet eventueel een marinade bij het gourmetten op tafel.
Varkenshaas: Een varkenshaasje kun je insmeren met mosterd, spek er omheen wikkelen en even aanbakken in een koekenpan. Daarna in plakken snijden en je varkenshaasje is nu prima geschikt om in een gourmetpannetje te garen.
Kip- of kalkoenfilet: Een lekker mager stukje vlees hoort er natuurlijk ook altijd bij. Let op welke sauzen je hierbij geeft. En ook kip kun je natuurlijk marineren. Zet wat kipblokjes in een marinade op tafel, bak ze op de plaat en je gasten kunnen ze gebruiken in de salade die je ernaast presenteerd.
Hamburgers: Hamburgertjes lenen zich prima om tussen een broodje te stoppen. Zorg dan ook voor minibroodjes op tafel.
Speklapjes kun je ook van te voren marineren. Zet hier misschien in de winter wat bruine boontjes met bacon bij en je hebt een kleine minimaaltijd die je prima vanuit een gourmetpannetje kunt serveren.
Knakworstjes, cocktailworstjes, frankfurters kun je ook in een pannetje warm maken. Dat maakt gourmetten leuk. Denk ook aan stukjes fricandel. Voor de kinderen die meedoen kun je hier echt leuke feestjes van maken. Laat ze prikkertjes maken van de fricandel met bijvoorbeeld champignons en een stukje tomaat. Kinderen vinden het ook leuk om hot dogs aan tafel te maken. Zo wordt gourmetten ook voor hun aantrekkelijk.

Zelf een schotel samenstellen? Gebruik de volgende producten:
Varkensvlees: filet, lapjes, gehakt, varkensreepjes, worstjes, minislavink, schnitzel.
Rundvlees: biefstuk, gehakt, vleesreepjes.
Kalfsvlees: frincandeau, lapjes, oester, schnitzel, gehakt, worstjes.
Lamsvlees: koteletjes, filet, reepjes, gehakt, worstjes

Bij het vlees horen uiteraard de sauzen. Let er vooral op dat je ook passende sauzen op tafel zet. Te vaak wordt het satésaus, maar dat serveer je niet bij biefstuk. Het beste resultaat krijg je door zelf een aantal sauzen te maken die je in mooie schaaltjes op tafel zet.

Blader maar eens door onze sausrecepten voor nog veel meer ideeën.

 

Gourmetten met verse Vis

Gourmetten met visOok vele vissoorten zijn prima geschikt om te bereiden op een gourmetstel. Vis heeft minder garing nodig als vlees en daardoor is vis misschien wel beter geschikt. Maar ja, niet iedereen houdt van vis. Heb je gasten die echt geen vis lusten, dan is het verstandiger om niet voor vis te kiezen. Doordat je de vis op dezelfde plaat legt, en bij sommige zelfs door de geur, zal je niet visetende gast minder plezierig tafelen.

Geschikte vissoorten:
Zalmfilet: gebakken in een kruidenboter een heerlijke versnapering.
Kabeljauwfilet: lekker met een kerrie of ananassausje.
Tonijn – zet wat sesamzaadjes en een schaaltje ketjap op tafel.
Witvis – diverse witvissoorten lenen zich ook prima om er een paneerlaagje overheen te doen. Zet daarvoor boter – paneermeel en kruiden op tafel.
Garnalen – kunnen ook door een salade verwerkt worden en lenen zich goed voor een cocktail vooraf. Als je gourmetstel warm wordt kunnen gasten hun eigen garnalencocktail samenstellen.
Zeewolf – de stevigere vissoort die bij velen steeds populairder wordt. Met een tomatensausje of een krokant paneerlaagje is dit voor visliefhebbers een feest.

Zo maak je een kerriekrokantje voor op je vis

Rooster 2 witte boterhammen zonder korst, droog maar niet bruin in de broodrooster en verkruimel ze. Meng de broodkruimels met 1 eetlepel kerrie en 4 eetlepels gerapste jonge kaas. Dep een stukje vis goed droog met keukenpapier en bak het op de plaat even om en om. Verdeel de kerriekruimels over de vis en druk goed aan. Verdeel wat kruidenboter in kleine vlokjes over de kruimels. Bak de vis in een pannetje onder de plaat tot de kaas gesmolten is.

Brood

Lekker gourmetten met vers broodBrood is het ideale en makkelijke bijgerecht. Loop eens bij de bakker binnen en kijk naar de vele mogelijkheden. Stap eens af van alleen maar stokbrood, en maak een mixmand met bijvoorbeeld ciabatta, foccacia en donker boeren brood.

Bij het brood serveer je diverse soorten kruidenboter, zoveel als je zelf wil. Koop dan niet altijd van die kant en klare trio kruidenboters die je overal aantreft. Koop gewoon een pakje roomboter en roer deze glad met diverse ingrediënten. Klik hier voor de mogelijkheden.

Zet ook eens casino wit op tafel. Snijd deze bij voorkeur alvast in vierkantjes die net zo groot zijn als het pannetje. Hiermee kunnen gasten hun eigen mini pizza maken aan tafel. Denk er dan wel aan om de juiste ingrediënten op tafel te zetten. Met alleen een schaaltje tomatensaus, plakjes ham, plakjes kaas, plakjes salami, verse mozzarella, stukjes ananas en champignons kom je al een heel eind.

Groenten en fruit

Iedereen doet het eigenlijk al. Verse groenten naast het gourmetstel. Denk hierbij vooral eens aan de presentatie. Gangbaar zijn de champignons, de paprika, komkommer, uien, maar neem ook eens. courgette, aubergine, cherrytomaatjes, taugé.

Sla kan prima als bijgerecht. Maak de salade dan niet helemaal af, maar maak het extra feestelijk door er een flesje home made dressing (of meerdere) naast te zetten. Laat ze een spekje bakken en in de sla gebruiken en zet courtons op tafel. Ook kipblokjes in een marinade kunnen op het gourmetstel lekker knapperig gebakken worden om ze vervolgens ook in de salade te laten verdwijnen.

Ook fruit kan prima bij het gourmetten. Appel en peer laten zich makkelijk verwerken bij diverse soorten vlees. Banaan en ananas zijn heerlijk om warm te maken, en een citroentje of limoentje op tafel is vooral geschikt voor de liefhebbers van vis. Even boven een vers visje uitpersen maakt het koken aan tafel weer een stuk completer.

Aardappelen bij de gourmet? Ja hoor, waarom niet? Maak van te voren aardappelpuree die ze aan tafel met geraspte kaas kunnen gratineren in het pannetje. Ook rosti rondjes zijn prima geschikt om op je gourmetstel te bakken. Neem hele kleine blokjes aardappel,doe er een spekje en wat bieslook door en giet er een eitje over. Zo bakt iedereen lekkere aardappelkoekjes op het gourmetstel. Laat je inspireren in onze special over aardappelpuree.

Tip: Maak gevulde champignons aan tafel. Draai het steeltje uit een grotere champignon, doe er kruidenroomkaas in en leg er wat bacon op. In het pannetje laten garen onder de steen en smullen maar.

Kakelverse eieren

Ja, ook eieren kun je prima bakken in een pannetje. Neem er champignons, soepgroenten, plakjes kaas en spek bij. Zo maakt iedereen zijn of haar eigen mini omelet aan tafel. Maak bijvoorbeeld eens roomeitjes met kaas en tijm.

Pannenkoekjes

Pannetjes met pannenkoekjes. Dat is lekker makkelijk gevonden toch. Kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om met een kom beslag op tafel zelf de pannenkoekjes te bakken. Je kunt de meest ingewikkelde recepten bedenken, maar als ze ze kunnen versieren met vers fruit en hagelslag zijn ze al de wereld te rijk.

Hier het basisrecept voor een goed pannenkoekenbeslag.

Je kunt natuurlijk ook van een beetje beslag lekker flensjes bakken. Zet er banaantjes of peertjes bij en een kommetje chocoladesaus, wat slagroom en een bus poedersuiker.
6 ideeën met pannenkoekjes in gourmetpannetjes:

ROZIJNENPANNENKOEKJE MET KOKOS Roer door een juslepel beslag wat rozijntjes en bak er een pannenkoekje van. Strooi er wat kokos over

SPEKPANNENKOEKJE MET KIWI Bak een paar reepjes spek uit en lepel er wat beslag bij. Bak het pannenkoekje aan beide kanten bruin en gaar. Verdeel er een paar plakjes kiwi over.

CHOCOLADEPANNENKOEK MET MANGO Bak van een juslepel beslag een pannenkoekje en strooi 1/2 el chocoladevlokken over het nog vochtige beslag. Verdeel er partjes mango over. Garneer met wat geraspte chocolade.

SINAASAPPELPANNENKOEKJE MET CITROENIJS Roer 1 tl sinaasappellikeur door een juslepel beslag en bak hier een pannenkoekje van. Leg er een plak sinaasappel en een bolletje citroenijs op.

ANANASPANNENKOEKJE MET KERSENJAM Schep een juslepel beslag in het pannetje en leg er een schijf ananas op. Bak het pannenkoekje gaar en lepel er wat kersenjam op. Bestuif met poedersuiker.

NOTENPANNENKOEKJE MET HONING Roer 1/2 el fijngehakte noten door een juslepel beslag en bak er een pannenkoekje van. Verdeel er 1.2 el vloeibare honing, een toef slagroom en wat geraspte citroenschil over.

Dessert

Je kunt er voor kiezen om een dessert van te voren te maken. Of, je laat je gasten hun dessert zelf samenstellen. Zorg dan voor vers fruit op tafel. Denk aan ananas, appel, peer. Een flesje rum of wodka maakt dit nog lekkerder. Ook kaneel, en rietsuiker zijn leuke toevoegingen. Gasten kunnen zelf hun fruit grillen en vervolgens opleuken met kruiden, ijs, slagroom en een ijswafeltje of chocoladekoekje.

Wij hebben je weer rijkelijk van ideeën voorzien en de rest is aan jou. Je kunt nooit alles tijdens één gourmetparty uitvoeren, maar je bent vast creatief genoeg om eeen selectie te maken uit deze mogelijkheden zodat je gourmetparty telkens een nieuwe impuls krijgt.

Vergeet niet dat je vaak ook aan je gasten uit moet leggen wat er mogelijk is met de ingrediënten die je nu op tafel gaat zetten. Als je wat tijd over hebt is het leuk om de receptjes op kleine blaadjes te schrijven. Touwtje erdoorheen en op tafel. Onder het genot van een lekker wijntje kunnen ze dan heerlijk bladeren.

[sam id="11" codes="true"]

Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!



5 comments

Schrijf een reactie
  1. Jeeeeeeee
    Jeeeeeeee 10 december, 2013, 19:49

    Leuk en lekker !!!!!!!!

    Reply this comment
  2. remkook
    remkook 15 december, 2012, 14:29

    probeer een een lekkere antiboise:
    mooie zuren met een lekker vers visje en simpel vooraf te maken!!!

    Reply this comment
  3. Lekker Tafelen
    Lekker Tafelen Author 30 december, 2011, 15:14

    Wil je een warme of een koude saus serveren Rita?

    Reply this comment
  4. Rita Burm
    Rita Burm 30 december, 2011, 14:38

    Het is voor oudejaarsavond vis gourmet maar ben op zoek naar sausjes er bij

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*