Glutenvrije poffertjes met banaan en kaneel
Eet je liever geen gluten en je wilt toch van een portie heerlijke poffertjes genieten, neem dan boekweitbloem of -meel. Boekweit is een ‘pseudograan’ en dus van nature glutenvrij. Door banaan in plaats van suiker te gebruiken, smaken deze poffertjes toch heerlijk zoet. Wanneer je de poffertjes snel op een goed voorverwarmde poffetjesplaat bakt, zullen ze snel bruin kleuren en van binnen zacht en romig blijven. Omdat ik dol op honing ben, wel eentje van goede kwaliteit natuurlijk, heb daar een beetje van over de goudbruine kussentjes gegoten. Je kunt natuurlijk ook poedersuiker, stroop, een licht verwamde jam of vers fruit nemen.
Wat heb je nodig (ca. 45 stuks):
- 100 gr boekweitbloem
- 150 ml amandelmelk (ongezoet)
- 1 rijpe banaan
- 1 ei
- 1/4 tl kaneelpoeder
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- rijstolie (om in te bakken)
- vloeibare honing (om te garneren)
- kom, garde, poffertjesplaat, siliconen kwastje, eetlepel of beslagflesje
Zo bak je glutenvrije poffertjes:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Prak op een bordje de banaan fijn.
Zeef de boekweitbloem en doe deze, samen met het zout, kaneelpoeder, bakpoeder in een grote kom. Roer deze ingrediënten goed door elkaar.
Doe dan de amandelmelk, beetje bij beetje bij het bloemmengsel, zorg dat er een klontvrij beslag ontstaat. Voeg dan al roerend/ kloppend het ei en de geprakte banaan erbij.
Verwarm de poffertjesplaat goed voor, want dat bakt een stuk beter.
Doe het beslag, of een deel ervan, in het flesje en draai de dop er goed op.
Gebruik een siliconen kwastje met wat rijstolie. Het voordeel van rijstolie is dat het smaakloos en geurloos is en tot een hogere temperatuur verhit mag worden. Vul de kuiltjes voor 3/4 met beslag en bak de poffertjes aan een kant bruin. Keer ze dan voorzichtig met een vork om. Je hebt speciale poffertjes vorken met 2 tanden, maar een gewone vork voldoet ook prima. Bak nu snel de andere kant goudbruin.
Haal ze dan van de plaat af en leg ze op een bordje. Je kunt 15 poffertjes in een keer bakken en dat is precies genoeg voor 1 portie. Schenk er dan wat vloeibare honing overheen.
Vet de plaat opnieuw een beetje in en vul de kuiltjes met beslag, et cetera, et cetera. Tot het beslag op is.
Heb je te veel poffertjes gebakken, geen nood, want je kunt ze prima invriezen. Erg handig wanneer je een (kinder)feestje hebt, want dan kun je ze ze al een paar dagen van tevoren maken.
Veel bakplezier en eet smakelijk!