Zachte, Zwitserse bolletjes (ca. 12 stuks)

Zachte, Zwitserse bolletjes (ca. 12 stuks)

Wie ooit in Oostenrijk of Duitsland op vakantie is geweest, heeft vast wel eens een zak Milchbrötchen in de supermarkt gekocht. Dat zijn heerlijke langwerpige, zachte en romige broodjes.

Zo lekker…. Aan het eind van iedere vakantie kopen we daar 2 zakken, een voor het laatste ontbijt en onderweg, en een voor thuis. Maar ik weet niet hoe het komt…… onaangebroken komt de 2de verpakking nooit aan :-)

Deze lekkere broodjes thuis zelf namaken valt nog niet mee, niet dat het bereiden ervan moeilijk is, maar de smaak en textuur zijn moeilijk te kopiëren. Dit recept komt aardig in de buurt.

Foto: Sandra van Ree

  • 375 gram tarwebloem, ongebleekt
  • 1 theelepel zout
  • 7 gram droge gist
  • 2 eetlepel melk
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel citroensap (optioneel)
  • 1 bekertje crème fraiche, 200 gram
  • 1 ei
  • 50 gram boter, zacht
  • 1 eidooier + 1 el water voor het bestrijken van de broodjes
  • bakpapier

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Bloem, zout en gist door elkaar roeren.

Melk, honing, ei, citroensap en crème fraiche goed door elkaar mengen.

Dan de twee mengsels samenvoegen en in een kneedmachine (Kenwood)
ca. 5 min. Laten kneden, totdat het deeg van de kom los laat, maar nog wel zacht en enigszins kleverig aanvoelt. (met de hand kneden, kan natuurlijk ook, maar dan duurt het iets langer).

Doe het deeg in een licht, ingevette kom, dek het af met plastic (goedkope douchemutsjes werken ideaal) en laat het ca. 1,5 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg moet na afloop ongeveer 2x zo groot geworden zijn. (1ste rijs)

Deeg zachtjes doorkneden, dan in 12 kleine stukjes verdelen, van deze stukjes bolletjes vormen (opbollen) en ze op een met bakpapier beklede ovenplaat leggen. Broodjes voorzichtig bestrijken met eidooier-water mengsel. In een grote, opgeblazen, plastic zak schuiven en nog 40 minuten laten rijzen. (2de rijs)

Intussen de oven voorverwarmen op 190 graden.

Plastic zak verwijderen en de bakplaat middenin de oven schuiven. Bak de broodjes in ca. 20 minuten goudbruin.

Lekker Tafelen (Xandra)

Lekker Tafelen (Xandra)

Het is ontzettend leuk om zelf brood te bakken! Het blijft elke keer weer een klein wonder. met een beetje geduld en liefde, kun je van allemaal losse ingredienten, een heel lekker brood maken. En geloof me, echt iedereen kan het (leren)!



2 comments

Schrijf een reactie
  1. Thebestkokever
    Thebestkokever 6 oktober, 2012, 11:33

    Leuk ik maak de broodjes vaak simpel en lekker

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*