Boerenkool kun je op diverse manieren bereiden. Stomen is één van deze. De bittere smaak van boerenkool heffen we op met de zoete cranberries en de zacht fruitige rozijnen. De dressing van verse jus d’ orange maakt het compleet. Moeilijk? Nee hoor. Verrassend wel!
Serveer deze prachtige schotel met gebraden kip.
Tip: Koop voor dit gerecht liefst boerenkool aan de stronk. Door het zelf schoonmaken van de stronken hou je een grovere boerenkool over die dit gerecht zeker ten goede komt.
- 1 kilo schoongemaakte boerenkool (liefst grove)
- 150 gram gedroogde cranberries
- 150 gram blanke rozijnen
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- 375 ml. sinaasappelsap
- 1 eetlepel (appel)azijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel dijon mosterd
- vers gemalen zwarte peper
Boerenkool schoonmaken en wassen. Nog even opzij zetten. Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg zout en de sjalotjes toe. Laat even aan zweten in ca. 3 minuten. Doe de knoflook erbij en bak kort mee.
Meng sinaasappelsap, azijn, suiker en de mosterd. Roer goed om.
Breng een ruime pan water aan de kook. Hang er een zeef of stoofmandje boven. Stoom hierin de boerenkool in ca. 5 minuten tot het blad gaar maar nog stevig is. Wel de rozijnen en cranberries, je kunt ze ook bij de boerenkool in het stoommandje doen.
Schep de boerenkool op een grote platte serveerschaal. Meng de gewelde rozijnen en cranberries met de dressing en verdeel dit over de boerenkool.
Erbij: Gebraden kip