Heb je een mooi stuk vlees of vis gekocht? Serveer dit dan eens met een rijk gevulde groenteschotel. Vers gekookte zomergroenten, een stukje brood en wat aardappelen, op één schotel opgediend en een verse tapenade erbij. Kleur en gaarheid zijn de belangrijkste ingrediënten van deze schotel.
Deze groenteschotel is ook een prima begeleider bij de barbecue, of als je gaat gourmetten. Natuurlijk kun je variëren met de groentesoorten en ze afstemmen op het seizoen.
- 250 gram aardappels, gekookt
- 125 gram sperziebonen, gekookt
- 150 gram asperges, gekookt
- 60 gram peultjes, gekookt
- 1 struik broccoli, in roosjes, gekookt
- 1 krop sla naar keus
- 2 tomaten, in partjes
- 1 rode, groene of gele paprika, gegrild en in stukjes
- 2 stelen selderij, in dunne reepjes
Voor de tapenade
- 125 gram ontpitte zwarte olijven
- 1 ansjovisfilet uit blik, uitgelekt
- 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt en afgespoeld
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 2 theelepels citroensap
- 3 eetlepels yoghurt
- versgemalen zwarte peper
Dressing
- 60 ml rodewijnazijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel dijonmosterd
Pureer voor de tapenade de olijven, de ansjovisfilet, de kappertjes, de olie, de knoflook en het citroensap in de keukenmachine of blender. Schep de puree in een kleine kom en voeg de yoghurt en zwarte peper toe. Dek de schaal af en zet hem 1 uur in de koelkast of tot het moment van serveren.
Schud voor de dressing alle ingrediënten in een pot met deksel goed door elkaar.
Schik de groenten op een grote schaal en laat ze in de koelkast koud worden. Schenk, voor het opdienen, de dressing over de groenten en serveer het geheel met de tapenade.