Heb jij pompoen al eens gegratineerd? Dat kan perfect in de mini cocotte. Je kent ze wel, die leuke kleine ovenpannetjes die je in elke kookshop tegenkomt. Op deze wijze maak je met een eenvoudig gerecht een prachtig bijgerechtje voor je gasten.
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kilo pompoenvruchtvlees, in blokjes
- 2,5 dl groentenbouillon (van 1/2 tablet)
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- 1 theelepel kerrie
- zout, peper
- 75 gram geraspte geitenkaas kaas
Fruit de ui in een hapjespan in de olie glazig. Voeg het pompoenvlees toe en bak al omscheppend 5 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en kook de pompoen in 20 minuten zacht. Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer. Wie van een grovere puree houdt, gebruikt de stamper. Roer de tijm door de puree en breng op smaak met de kerriepoeder, zout en peper. Schep de puree in een lage ovenschaal en bestrooi met de kaas. Gratineer de pompoenpuree onder de ovengrill goudbruin.
Tip: Je kunt de kaas ook prima vervangen. Gebruik eens brandnetelkaas, komijnekaas, of friesche nagelkaas. Een romige belegen Goudse kan ook.