Berenjenas, gefrituurde aubergine op Spaanse wijze
Aubergine heeft, als je er niks bijzonders mee doet, de neiging om een beetje zompig te worden. Dat zompige wordt niet gewaardeerd hier thuis. Anders is het als ik Berenjenas maak, gefrituurde aubergine op Spaanse wijze; daar is niks zompigs meer aan. We zijn er dol op en het is doodsimpel om te maken.
Dit is alles wat je nodig hebt om Berenjenas te maken:
- 1 flinke aubergine in dunne schijfjes gesneden
- tarwebloem
- zout
- olijfolie om te frituren
- honing of stroop
- melk, water met citroensap of een flesje bier
Een paar jaar geleden aten wij voor het eerst berenjenas in Cordoba. Geserveerd als tapa(s), dunne iets knapperige schijfjes aubergine met een soort stroop erover; we vonden het verrukkelijk! Het gerecht heet daar voluit “Berenjenas fritas con miel de caña.” Natuurlijk ging ik meteen op zoek naar die “miel” in Cordoba. Miel betekent eigenlijk honing, maar miel de caña is geen honing. Het is een Andalusische specialiteit, een stroop/siroop gemaakt van suikerriet. De smaak ervan komt trouwens aardig overeen met onze huis-tuin-en-keuken stroop, dus ook als je geen miel de caña in huis hebt, kun je dit gerecht maken. Neem schenkstroop of honing, giet het over de gefrituurde aubergine schijfjes, een wijntje erbij en je waant je op een zonnig terras in Spanje.
Berenjenas, gefrituurde aubergine op Spaanse wijze kun je op verschillende manieren maken:
– Om ervoor te zorgen dat de aubergine niet te veel olie opzuigt bij het bakken, heb je verschillende methodes. De ene manier is om de aubergine schijfjes met een flinke hoeveelheid grof zeezout te bestrooien, ze een half uur tot een uur te laten staan, zodat ze hun vocht als het ware uitzweten. Je veegt ze goed schoon om overtollig zout weg te poetsen en daarna hoeven de aubergine schijfjes alleen nog maar door wat bloem gehaald te worden, zodat ze volledig bedekt zijn om vervolgens gefrituurd te worden in een laagje olie van 180°C. Olijfolie, dat spreekt voor zich.
– Een andere manier is om ze in melk, bier of water met citroensap te leggen. Ook dan laat je ze een poosje staan, zo’n 20-30 minuten volstaat. Je haalt ze uit het vocht, dept ze droog, strooit er wat zout over en vervolgens haal je ze door de bloem en frituur je ze.
– Er zijn ook mensen die de aubergines eerst laten zweten in het zeezout en ze vervolgens door een bierbeslag halen of door een beslag dat gemaakt is van bloem, ei en koolzuurhoudend water. De aubergine schijfjes krijgen dan een mooi dun korstje; een korstje dat ik wel lekker vind, maar het is zo’n klieder-gedoe om de aubergine schijfjes ermee te bedekken. Ik heb de berenjenas pas geleden weer eens gemaakt en toen heb ik de schijfjes in melk laten weken en het bierbeslag achterwege gelaten. Dat beviel me eigenlijk prima, maar bepaal vooral zelf welke methode je het meest aanspreekt.
Frituur de schijfjes in gedeeltes tot ze een mooi bruin kleurtje hebben, laat ze uitlekken op een bord met wat keukenpapier en houd ze eventueel warm in de oven tot alle schijfjes gefrituurd zijn. Giet de stroop of honing erover vlak voor je ze serveert, delicioso!!
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Was lekker, thx!