Flaugnarde, een clafoutis met blauwe bessen – Clafoutis is een typisch Frans dessert, de oorsprong ligt in de regio Limousin in Frankrijk. In deze regio wordt uitsluitend de traditionele clafoutis gemaakt, met kersen dus. In andere delen van Frankrijk wordt de clafoutis echter ook wel met ander fruit gemaakt. Eigenlijk mag er bij het gebruik van ander fruit als kersen niet meer gesproken worden van een clafoutis, een clafoutis hoort volgens traditie gemaakt te worden met kersen, zodra er ander fruit gebruikt wordt spreken we van een flaugnarde.
Een clafoutis hoort volgens traditie gemaakt te worden met kersen, zodra er ander fruit gebruikt wordt spreken we van een flaugnarde
Toch is een clafoutis te lekker en te simpel om alleen tijdens het kersenseizoen gegeten en gemaakt te worden. Kies daarom voor een lekker vrucht die toevallig bij de groenteman in de schappen ligt en maak zelf een flaugnarde of in het kersenseizoen, een clafoutis. Kies liever geen rode bessen of rabarber, die maken je flaugnarde namelijk net iets te zuur. In onderstaand recept gebruikten we blauwe bessen.
Maak een flaugnarde of clafoutis wel in een dichte vorm, dus geen springvorm of een vorm met een losse bodem. Het beslag dat je over het fruit giet is voor het bakken zeer vloeibaar en zou in een “open” vorm kunnen gaan lekken.
Neem een vorm met een doorsnee van 22 cm of neem 6 kleine schaaltjes en vet deze even lichtjes in. Maak vervolgens van de volgende ingrediënten een beslag.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.
Flaugnarde, een clafoutis met blauwe bessen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 gram suiker
- 4 eieren
- 125 gram bloem
- 1/4 tl zout
- 250 ml melk
- 1 el olie
- 400 gram blauwe bessen
Bereidingswijze van dit recept
Flaugnarde met blauwe bessen maak je zo:
Doe eerst de bloem, suiker en het zout in een kom. Roer hier één voor één de eieren doorheen. Voeg dan langzaam de melk toe en blijf goed roeren zodat er een luchtig beslag ontstaat, roer er als laatste de olie doorheen. Laat heel geheel even rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden en schenk een klein beetje van het beslag op de bodem van de vorm of vormpjes. Zet een minuut of vier in de oven zodat het iets indikt.
Verdeel hierover 400 gram fruit, in dit recept koos ik dus voor blauwe bessen, en verdeel het overige beslag over de vorm of vormpjes.
Plaats in de voorverwarmde oven. Bak een grote vorm voor ongeveer 45 minuten, kleine vormpjes zouden moeten volstaan met 30 minuten. Controleer of je flaugnarde gaar is door er een mes of satéprikker in te steken. Komt deze er droog weer uit dan is je flaugnarde klaar.
Een flaugnarde of clafoutis wordt lauwwarm na de maaltijd geserveerd, maar ook koud is hij zeker lekker om te eten. Bestrooi met wat poedersuiker en wil je het echt afmaken serveer er dan een bolletje vanille-ijs en/of geklopt slagroom bij.
Tafel lekker !!