Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Eenvoudige Griekse salade – ‘Siga, siga’ zeggen de Grieken voor rustig aan, kalm maar. Deze salade is zo eenvoudig dat je met gemak rustig kan blijven.

Het begint bij de basis…

De basis van een eenvoudige Griekse salade is komkommer, tomaat, ui, feta en een goede olijfolie. Je kan hem nog met veel meer groentes uitbreiden maar deze ingrediënten zal je altijd in een Griekse salade aantreffen. Vaak wordt de salade uitgebreid met wat groene sla, witte kool salade, olijven (zwart of groen), groene pepers, paprika en ga zo maar door. Mijn advies is : Vul hem aan met wat je zelf lekker vindt of met wat je in huis hebt. Je kan niet de mist in gaan met een eenvoudige Griekse salade zolang je maar bij de basis blijft en lekkere verse ingrediënten gebruikt. Serveer deze salade op een grote schaal of bord zoals de Grieken het ook serveren.  Doe het niet in een kom want het oogt zo mooi kleurrijk op een schaal en niet onbelangrijk: het is de traditionele manier van serveren. Het hoort gewoon op een schaal.

De smaak van de zon

Wanneer je ooit in Griekenland geweest bent weet je dat er nergens lekkerdere tomaten en komkommers zijn dan daar. De mooie omgeving en het vakantiegevoel zal zeker meewerken aan je smaakbeleving maar het werk van de zon is toch wel goed te proeven. Volle sappige tomaten, knapperige komkommers zelfs de uien smaken zoeter. Probeer daarom zo veel mogelijk ingrediënten te bemachtigen, die een beetje zon hebben gezien; bij een Turkse supermarkt, bijvoorbeeld.

Eenvoudige Griekse salade

voor 4 personen:

  • 500 gram tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 ui
  • 200 gram feta
  • 2 eetlepels olijfolie
  • oregano

naar keuze aan te vullen met:

  • olijven
  • ingelegde groene pepers
  • paprika
  • witte kool salade
  • diverse soorten sla

Eenvoudige Griekse salade

Snij de tomaten in parten, de komkommer in plakken en de ui in dunne ringen. Verdeel de komkommer, tomaat en eventueel andere groentes over een groot bord, leg er eventueel wat sla onder. Verdeel er uienringen overheen en verkruimel de feta grof erover. Verdeel er eventueel wat olijven of pepers over.

Besprenkel het geheel met een goede olijfolie en bestrooi met wat oregano.

Tafel lekker!!

 


Connie Derks

Connie Derks

Bakken zit me in het bloed, ik werk als banketbakker en thuis ben ik veel in mijn keuken te vinden om daar de lekkerste baksels en gerechten te bereiden.



Heeft het gesmaakt, of heeft de informatie geholpen? Laat het ons weten! Heb je een vraag? We helpen graag!