Dragonkip met kervelboter en asperges

Dragonkip met kervelboter en asperges

Dragonkip met kervelboter en asperges

Ik heb door de bank genomen niet zoveel op met typisch Hollandse maaltijden, maar geïnspireerd door een dinertje buitenshuis heb ik thuis een keer ‘hoen’ met asperges geserveerd. Een hoen is een kip, maar dan eentje van onberispelijke afkomst. Je kunt wel stellen dat dit een ‘Neerlands trots’ maaltijd is geworden met een Kemper landhoen uit de Achterhoek, Hollandse asperges, dubbelgedopte tuinbootjes, botersausje met kervel erbij en last but not least een beetje aardappelpuree.

Witte asperges, de koninkjes onder de groenten, verdienen een kwaliteitskip

De kip, het hoen heb ik eerst gevlinderd oftewel opengeklapt. Hoe je dat doet, door middel van het verwijderen van de ruggengraat, kan je hier  lezen.

kemper landhoenJe zult merken dat een kwaliteitskip, of het nou een polderhoen, een landhoen, een Bresse kip of een andere kwaliteitskip is, veel stevigere botten heeft dan de snel groeiende rassen die voor een prikkie in de supermarkt, bij de slager of de poelier worden aangeboden. Je hebt dus stevig gereedschap nodig om zo’n beest te lijf te gaan. De huid, het vel ziet er anders uit, vaak donkerder van kleur, ruiger. Ook in het vlees zie je kleurverschillen; het is niet zo bleekjes en uniform van kleur als bij de ‘ordinaire’ kip. Een hoen is meestal zwaarder dan een kippetje. Je koopt namelijk een echte kip, geen uit zijn krachten gegroeid kuiken. Zo’n echte kip, zo’n hoen heeft een langer en een beter leven gehad dan de ‘plofkip” en dat proef je. Zo’n hoen heeft smaak!

Dragonkip met kervelboter en asperges

voor 4 personen

voor de kip

 • 1 biologische kip (1500-1600 gram), gevlinderd
 • 25 gram verse dragon
 • 2-4 teentjes knoflook naar smaak, fijngehakt
 • 1 tl paprikapoeder (edelsüss)
 • grof zeezout
 • rasp van 1 citroen
 • 1 el citroensap
 • 4 el olijfolie
 • versgemalen peper

kervelboter

 • 75 gram boter
 • 1 flinke el gehakte verse kervel
 • citroensap
 • peper en zout

groenten

 • 150-200 gram gedopte tuinbonen
 • 12-20 (naar keuze 3 tot 5 p.p.) witte asperges, schoongemaakt
 • blaadje foelie
 • zout naar smaak

De kip- het hoen bereiden

dragonkip met kervelboter en asperges- gevlinderdPluk de blaadjes van de dragontakjes en hak ze fijn. Maak vervolgens met behulp van een staafmixer, kleine blender of een vijzel een marinade van de dragon, knoflook, paprikapoeder, olie, citroenrasp- en sap en wat versgemalen peper. Wrijf de gevlinderde kip aan alle kanten in met de marinade en laat hem 10 tot 20 minuten staan voor je verder gaat. Bestrooi hem vervolgens met grof zeezout. Een halve tot driekwart eetlepel volstaat om een grote kip mee in te wrijven.

Verhit de oven op 200 ⁰C. Leg de kip op een met bakpapier beklede bakplaat en braad hem in 45-60 minuten gaar. Bedruip de kip een aantal malen met het vrijgekomen braadvocht. Vlak voor het einde van de braadtijd kan je de oven eventueel nog héél even op grillstand zetten, zo krijg je een extra knapperig korstje. Let dan wel goed op dat het vel niet verbrandt.

Terwijl de kip in de oven staat, heb je tijd om asperges, de (dubbelgedopte)  tuinboontjes en zelfs de aardappelpuree klaar te maken of de patatten te frituren en kan je straks alles tegelijk op tafel zetten. Tenminste als je de boel een beetje hebt voorbereid.

De groenten

Leg de schoongemaakte asperges samen met 1 à 2 foelieblaadjes en zout naar smaak in een grote pan en zet ze onder water. Breng het water aan de kook en zet het vuur uit. Laat de asperges met het deksel op de pan zo’n 10 tot 15 minuten staan, dan zijn ze beetgaar.

Dubbelgedopte tuinboontjes heb je zo klaar: Pan met iets gezouten water aan de kook brengen, tuinboontjes toevoegen en 2 minuten koken. Dan afgieten, ietsje laten afkoelen en het velletje er tussen en duim en wijsvinger vanaf duwen.

Kervelboter

Smelt de boter in een steelpannetje en laat even zachtjes pruttelen. Doe de gehakte kervel erbij en verwarm een minuutje of 1 à 2 mee. Haal de boter van het vuur. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

Botersaus met kervel is lekker over de asperges, de tuinboontjes, bij de aardappelpuree én om een stukje kip doorheen te halen voor je het in je mond stopt. Bak je patatten, maak dan wat minder botersaus.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
asperge receptendragonhoofdgerechtenkervelkipseizoen
Lekker Tafelen (Joke)

Lekker Tafelen (Joke)

Joke INkoken, noemen mijn vrienden me. Omdat ik altijd bezig ben met het uitproberen van nieuwe recepten en omdat ze me soms heel geduldig bezig zien om een mooie saus te te maken door hem in te laten koken, te reduceren. Het hoeft bij mij niet altijd snel of makkelijk; ik geniet ervan om te koken!

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...