Warme witte chocolademelk op de piste – Als je het koud krijgt tijdens het skiën, echt heel koud omdat het verschrikkelijk waait en sneeuwt – en je ziet bijna niks meer omdat de sneeuw in woeste wolken over de pistes gejaagd wordt – als iedereen het zo slecht heeft, dat je her en der groepjes mensen bijeen ziet staan, als pinguïns, voorovergebogen, schuilend bij elkaar, diep weggedoken in de kragen van een ski-jack, shawls half over de gezichten, skibril over de andere helft, weifelend of ze nog verder willen skiën, dúrven te skiën … Dán is het tijd om een warme chocomel te gaan drinken in één van de bergrestaurants of Jause Stations.
Niet zelden drinken wij tijdens onze wintersport een ‘heisse sjoko mit rum’, ook als het weer niet zo dramatisch is, altijd lekker! Maar vorig jaar kerst, toen hebben wij het echt een paar dagen behoorlijk slecht gehad op de pistes van de Stubaier Gletscher en dáár dronk ik toen voor het eerst van mijn leven witte chocolade-melk om bij te komen van alle ellende. Ik eet bij voorkeur pure chocolade, zelden of nooit melkchocolade, laat staan witte, dus het was een belevenis hoor, die weisse schokolade mit Amarettogeschmack. Loeiduur was het -en niet eens echte drank erin, of je moest er een glaasje rum naast bestellen, maar gedenkwaardig. Dus ik maak nu mijn eigen versie: Witte chocolademelk.
Zoet, veel zoeter dan gewone chocolademelk van cacao, máár wel een aanrader als je eens wat anders wil. In het bovenlaagje zit trouwens wel cacaopoeder, dus pure chocolade. Maak hem lekker stout met een shot echte Amaretto erin óf alcoholvrij met een amandelsmaakje uit een ander flesje. Bijvoorbeeld een scheutje koffiesiroop (van het merk Monin), of een druppeltje amandelessence of een blupje agave siroop met amandelsmaak uit de natuurvoedingswinkels…
Witte Chocolademelk
Voor 2 grote glazen of mokken warme drank
Voor de witte chocomelk
- 200 ml melk
- 100 gram witte chocolade, in kleine stukjes of geraspt
- 2 (kleine) shotglazen Amaretto/ amandellikeur
- suiker
Voor de bovenlaag
- 100 ml slagroom of 100 ml warme melk
- 1 el cacaopoeder
- suiker
Klop de slagroom samen met een beetje suiker naar smaak bijna stijf en roer dan de cacaopoeder erdoor, zodat je een lekker donkere room krijgt of schuim warme melk met de cacaopoeder op tot een stevige schuim (cappuccino schuim dikte)
Verhit de melk voor de witte chocolademelk tot net onder het kookpunt in een steelpannetje. Doe de witte chocolade erbij en roer krachtig door tot alle chocolade is opgelost.
Schenk een klein borrelglas likeur in de glazen en giet de warme witte choco erop. Schep een flinke dot chocoladeslagroom op de witte chocolademelk of schep de chocoschuim erop en serveer direct. Geef er een lange (dessert)lepel bij en zet de suikerpot ernaast zodat je eventueel naar smaak nog (extra) suiker kunt toevoegen.
Zum wohl!