Deense rødgrød: een heerlijk toetje met rood fruit
Deense rødgrød, Duitse Rote Grütze, Russische Kissel: het zijn allemaal verwante toetjes waar rode vruchten de hoofdrol in spelen. De vruchten worden gekookt, aan het sap wordt suiker toegevoegd waarna het opnieuw wordt gekookt en dan wordt griesmeel, aardappelmeel of maïzena toegevoegd om een dikke substantie te krijgen.
Deze rødgrød maakte ik met aalbessen. Normaliter een beetje een zure vrucht, maar op deze manier klaargemaakt, proef je daar niets van terug.
Zo maak je Deense rødgrød
Nodig voor 4 personen:
- 500 gr. aalbessen
- +/- 150 gr. suiker
- 4 flinke el. griesmeel
eventueel:
- 150 ml. slagroom
Was de aalbessen, ris ze van de takjes en doe ze in een (steel)pannetje. Bewaar eventueel nog een paar mooie takjes voor de decoratie. Voeg ongeveer 750 ml. water toe en breng aan de kook.
Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken, totdat de aalbessen kapot gekookt zijn.
Doe het vocht door een zeef en druk de vruchtjes een beetje uit, zodat je een maximum aan sap krijgt.
Breng het vocht opnieuw aan de kook en voeg nu de suiker toe. Laat nog 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de griesmeel toe. Laat nog een paar minuten koken (afhankelijk van hoelang er op het pak griesmeel staat) en zet het vuur dan uit. Stort het mengsel in 4 bakjes en laat de rødgrød afkoelen en opstijven.
Klop eventueel nog wat slagroom stijf, misschien met nog een schepje suiker er door en dien op met slagroom en nog een takje aalbessen. Velbekommen!
Tip: in het seizoen ook erg lekker met frambozen, bramen, bosbessen of gemengd rood fruit.