Een prachtige herfstcombinatie en ook nog eens verrukkelijk om te zien is deze cranberry appel crumble. Simpel te maken, maar een lekkere verrassing als dessert. Met een toefje kaneelroom maak je het af. Je kunt deze crumble ook serveren met bijvoorbeeld caramel ijs.
De vulling:
- 6 appels (granny smith)
- 200 gram verse cranberry’s
- 55 gram suiker
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel geraspte nootmuskaat
De crumble:
- 125 gram koude ongezouten boter
- 185 gram bloem
- 75 gram havermout
- 6 eetlepel suiker
- 5 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
- 1½ theelepel kaneel
- 1 theelepel zout
- 125 gram pecannoten, grof gehakt
- 1/2 theelepel vanille-extract
Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd in blokjes. Meng met cranberries, suiker, basterdsuiker, citroensap, kaneel en nootmuskaat en doe over in een (glazen) ovenschaal.
Snijd boter in blokjes, meng met de bloem, havermout, suiker, basterdsuiker, kaneel en zout. Meng met je vingertoppen tot een mooi kruimelig deeg ontstaat. Voeg pecannoten en vanille-extract toe en meng nog eens goed. Verdeel het deegkruim over het fruit en bak het geheel in een op 180 graden voorverwarmde oven mooi bruin en krokant.