Citroenkip met knoflook en tijm; Ruik je ‘m al? – Citroen is een citrusvrucht en familie van de sinaasappel en mandarijn. Een citroen is voor de meeste mensen te zuur om zo uit de hand te eten, maar citroen geeft gerechten, dranken en sauzen een frisse smaak.
Citroen: veelzijdige vrucht.
Het sap van citroen gaat verkleuring tegen van bijvoorbeeld banaan, appel, avocado. De schil van een citroen is erg aromatisch en kun je heel goed raspen met een fijne rasp. Dit smaakt bijzonder goed door het beslag van je cake of in gebak. Uiteraard leent het zich ook prima voor hartige gerechten zoals hieronder. Het sappige, lichtgele zure vruchtvlees versterkt de smaak van andere ingrediënten en activeert en verfrist de smaakpupillen.
Citroen: huishoudelijk tips.
Wist je dat citroen niet alleen erg lekker is in allerlei recepten maar ook handig is in de keuken. Citroen schijnt namelijk een goede ontvetter te zijn. Doe een schijf citroen in je vaatwasser en hij laat je vaatwasser weer fris ruiken. En zo schijn je ook de waterkoker ermee te kunnen ontkalken en gaan spiegels weer blinken.
Maar we blijven natuurlijk Lekker Tafelen en omdat citrus en kip prachtig bij elkaar passen, hieronder een mooi recept met citroen en kip.
Citroenkip met knoflook en tijm; Ruik je ‘m al?
- 1 (mais)kip
- 1 bosje tijm
- 2 teentjes knoflook
- 2 citroenen
- grof gemalen peper
- zeezout
- olie en/of boter
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Leg de kip in een ovenschaal en haal het elastiekje erom weg. Kijk goed hoe het elastiekje zat want hij moet er straks weer terug omheen. Rasp de twee citroenen en doe de rasp in een schaaltje. Snij de citroenen doormidden en knijp het sap uit over de kip. Hak de knoflook grof en doe ze met 2 el. tijm in de buikholte samen met de citroenhelften. Als je goed aanduwt past dit allemaal goed.
Voeg de andere 2 eetlepels tijm toe aan de citroenrasp samen met de olie (b.v. zonnebloemolie), zout en peper. Meng dit door elkaar en wrijf hier de kip goed mee in. Doe het elastiek weer om de kip heen. Leg de kip met de borstkant naar beneden in de ovenschaal en plaats deze in het midden van de oven.
De kip heeft een half uur per 500 gram nodig om gaar te worden. Mijn kip was 1,3 kilo en had 1 uur en 30 minuten nodig om gaar te worden. Wil je het zeker weten, meet dan de kerntemperatuur van je kip met een thermometer voor voedingsmiddelen. Als de temperatuur 75 graden Celsius aangeeft is je kip gaar.
Lekker met krieltjes in de schil en een mooie schaal met groene gemengde salade.