Churros een zoete snack bij de borrel – Churros zijn eigenlijk niks meer of minder dan gefrituurde deegstaafjes, maar ze zijn zo lekker en relatief makkelijk om zelf te maken dat dit recept niet mag ontbreken in uw receptenboekje.
Churro schapen
Rondom de oorsprong van de churro is veel onduidelijkheid en er doen verschillende verhalen de ronde. Het verhaal wat toch het meest terugkeert en derhalve dan ook als het meest aannemelijk wordt beschouwd is dat de churro is ontstaan onder de rondtrekkend herders. Zij zochten een makkelijke maaltijd die zij mee konden nemen tijdens hun tochten door de velden. De churro schapen zouden hun naam verlenen aan deze lekkernij. Deze schapen leven hoog in de bergen en hun horens zouden dezelfde vorm hebben als een churro.
Spaanse donut of Spaanse oliebol
Churros worden ook wel de Spaanse donut genoemd ( ze lijken dan ook wel erg veel op de donut ) worden net als de donut gefrituurd en daarna door een suiker-kaneelmengsel gehaald, maar tegelijktijd zijn er ook veel overeenkomsten met de ons bekende oliebol. Churros zijn heerlijk om zo als snack tussendoor te eten maar, zeker met een lekkere dip erbij, een heuse traktatie voor bij de borrel. De churros die we kennen van de churroskraampjes, welke we steeds vaker tegenkomen, zijn zeker een centimeter of 10 lang, maar uiteraard kunt u bij het zelf maken iedere lengte aanhouden die u lekker, leuk of handig vind. Ook de grote van uw pan is hierbij van belang, hoe groter de pan hoe langer u de churros kunt maken.
Recept Churros
- 170 gram bloem
- 150 gram suiker
- 3 tl kaneel
- 225 ml water
- 2 el rietsuiker
- 2 el plantaardige olie
- 1/4 tl zout
- 4 eieren
- 1 liter olie om in te frituren
Meng in een schaaltje 150 gram suiker en 2 theelepels kaneel en zet apart. Zeef de bloem en 1 theelepel kaneel in een kom en zet ook dit even apart.
Doe de rietsuiker, de olie, het water en het zout in een pan en breng op een middelmatig vuur aan de kook. Zodra het kookt vuur laag draaien, de bloem toevoegen en flink doorroeren. Zodra er zich een deegbal heeft gevormd die loslaat van de bodem is de bloem gaar en kunt u de deegbal overdoen in een kom. Laat het deeg nu even afkoelen. Zodra het is afgekoeld voegt u één voor één de eieren toe. Zorg dat eerst het ene ei helemaal is opgenomen voordat u het volgende ei toevoegt. In eerste instantie als u een ei toevoegt zal het lijken alsof deze niet opgenomen gaat worden, door flink door te blijven roeren zult u zien dat dit uiteindelijk toch gebeurt
De originele churro wordt gevormd met een speciaal gereedschap de “churerra”, deze zorgt voor de kenmerkende stervorm van een churro. Om de churros een zo origineel mogelijke uiterlijk te laten krijgen gebruik ik een stermondje op de spuitzak.
Schep het deeg in een spuitzak.
Verhit in een pan één liter olie tot maximaal 180 graden. Als de olie op temperatuur is spuit u in de olie slierten van het deeg.
De olie is heet, u wilt te allen tijde voorkomen dat u met uw vingers de olie raakt, derhalve kunt u het best gebruik maken van een schaar of scherp mesje om het deeg van uw spuitmondje te scheiden.
Zet een schaal of bord klaar welke u rijkelijk bedekt met keukenpapier. Bak de churros tot ze mooi goudbruin kleuren, dit duurt ongeveer 4 minuten. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op het keukenpapier.
Zodra ze zijn afgekoeld haalt u ze door het suiker- kaneelmengsel.
Churros met een heerlijke dipsaus
De churros zijn zo al heel lekker om te eten maar met één van onderstaande dips geeft u ze nog net wat extra’s mee.
Pittige chocodip
- 150 gram fijn gesneden melk chocolade
- 150 ml slagroom
- 30 gram boter
- snuf cayennepeper
- snuf zout
Hak de chocolade in kleine stukjes, breng de slagroom tot aan het kookpunt en schenk het over de chocolade stukjes, laat 1 minuut staan en roer dan zachtjes de boter, de cayennepeper en het zout door de chocolade tot er een smeuïge saus ontstaat.
Witte chocolade/sinaasappel dip
- 150 gram fijn gesneden witte chocolade
- 150 ml slagroom
- 1 sinaasappel
Verwarm de slagroom met het sap en de rasp van een sinaasappel. Breng dit aan de kook. Schenk het vervolgens over de chocolade. Laat 1 minuut staan en roer dan door.
Karameldip
- 120 gram suiker
- 55 gram boter
- 65 ml slagroom
- 25 ml volle melk
- 30 ml water
Doe de suiker en het water in een pan met dikke bodem en brengt dit al roerend aan de kook. Zodra het kookt zet u het vuur op laag en stopt u met roeren. Eventuele suikerkristallen die langs de kanten van pan zijn gaan vastplakken kunt u met een nat kwastje verwijderen.
Laat de suiker nu zachtjes door koken tot het een mooie licht bruine karamelkleur heeft. Verwarm in een ander pannetje alvast de slagroom en melk.
Zodra de karamel klaar is roert u er de boter er in kleine blokjes doorheen, zodra de boter helemaal gesmolten is neemt u de pan van het vuur, en schenkt langzaam de room/melk op de karamel en roert dit flink om.