Chocolade desserttaart, een droom voor chocoladeliefhebbers – Een etentje afsluiten met taart is in Nederland niet heel gebruikelijk, vaak wordt taart gezien als te machtig na een maaltijd. Toch doet deze taart het verrassend goed als dessert, snijd de puntjes kleiner dan de standaard taartpunten die bij de koffie worden geserveerd en schep er eventueel een bolletje ijs bij of decoreer met een toef slagroom en je hebt een heerlijk dessert om je diner mee af te sluiten.
Mocht je deze taart mee willen nemen naar een etentje bij vrienden, omdat jullie afgesproken hebben dat jij deze keer voor het dessert zou zorgen, succes verzekerd, deze donker romige desserttaart is makkelijk te maken en kan goed worden bewaard. Neem je deze taart mee dan wordt het wel moeilijk om deze met ijs of slagroom te serveren, mits de gastvrouw/heer dit voor je kan regelen, maar geen nood ook zonder is deze taart heerlijk, een droom voor chocoladeliefhebbers.
Chocolade desserttaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram fijngehakte chocolade
- 225 gram ongezouten boter
- 5 eieren
- 90 gram poedersuiker + 1 el
- 1 el cacaopoeder
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze van dit recept
Voor de versiering gebruik je cacaopoeder en chocoladerasp, dit maak je gemakkelijk zelf door met een dunschiller over een reep chocolade te raspen.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Gebruik een springvorm met een doorsnee van 23 cm en vet deze licht in met boter en leg op de bodem van de springvorm een stukje bakpapier. Vet ook het bakpapiertje nog lichtjes in en strooi hier 1 el poedersuiker over. Wikkel om de buiten- en onderkant van de springvorm een dubbele laag huishoudfolie.
Smelt de chocolade en de boter au-bain-marie. Klop de eieren en de suiker tot een romig geheel. Snijd het vanillestokje over dwars open en schraap met de punt van een mes het merg uit het stokje. Klop achtereenvervolgens de cacao, het merg van het vanillestokje, en als laatste het chocolademengsel erdoor tot je een glad geheel hebt.
Schenk dit in de springvorm. Klop even tegen de springvorm zodat eventuele luchtbelletjes verdwijnen.
Zet in de oven een grote pan of schaal en plaats hier de springvorm in, giet kokend water in de pan of schaal tot ongeveer 2 cm onder de rand van de springvorm.
Bak de taart nu in de voorverwarmde oven voor 45 à 50 minuten. De taart is gaar als de randen stevig zijn maar het midden van de taart nog wat zacht is. Haal de taart uit het water en verwijder de folie.
Laat de taart in de vorm, op een rooster afkoelen. De taart zal in het midden nog iets inzakken.
Verwijder de vorm, draai de chocolade desserttaart om op een bord of serveerschaal en verwijder de bodem van de springvorm en het bakpapier. Versier de chocolade desserttaart, als deze volledig is afgekoeld, verder af met cacaopoeder en chocoladerasp.
Tafel lekker!