oostenrijk-tirol-culinaire-jacobsweg-paznaun-ischgl

Chili con carne van mamma

Chili con carne van mamma

Een super recept voor chili con carne. Hier geen potten bruine bonen maar de echte bruine- of kidney bonen. Een recept voor 4 stevige eters dat je serveert met rijst of aardappelpuree, maar ook met stokbrood laat het zich prima smaken. Komkommersalade is een frisse toevoeging aan deze fantastische Hollandse maaltijd. Let op, de bonen moeten de avond er voor in de week, denk er even aan als je boodschappen doet.

  • Chili con carne400 gram kalfsgehakt
  • 400 gram bruine- of kidneybonen
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 1 rode en 1 groene paprika, in blokjes
  • 1 spaanse pepertje, in ringetjes
  • 4 tenen knoflook, geplet en gesnipperd
  • 1/2 eetlepel bruine suiker
  • 1 rundvleesbouillontablet
  • 4 deciliter gezeefde tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • olijfolie
  • zout en peper
  • wat komijn
  • wat tijm
  • wat chilipoeder

Zet de bonen een avond van tevoren in koud water en laat ze minimaal 12 uur staan. Kook ze daarna in hetzelfde water op een laag vuur en hou ze apart. Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de knoflook, spaanse peper, ui en paprika toe en laat dit even meestoven. Voeg dan de tijm, komijn, chilipoeder, suiker en het bouillonblokje toe en roer de tomaten en tomatenpuree erdoor. Doe er wat van het kookvocht van de bonen bij en laat het geheel een half uurtje zachtjes pruttelen. Wel af en toe even roeren. Breng tot slot de chili op smaak met peper, zout en eventueel nog wat chilipoeder.


Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!

2 comments

Schrijf een reactie
  1. Heppy
    Heppy 30 augustus, 2014, 11:37

    Ik hoef ook bonen uit pot, dus dit lijkt me een lekker recept. Alleen heb ik geen ervaring met zulke bonen, dus heb ik wel een paar vragen: als de bonen gekookt zijn, moet je ze dan meteen afgieten en het kookvocht apart houden? Wanneer doe je de gekookte bonen bij de saus: moet je ze een half uur laten mee pruttelen of korter, want ze moeten toch ook niet stuk gaan?
    Groeten en bedankt, Hetty.

    Reply this comment
    • Lekker Tafelen
      Lekker Tafelen Author 30 augustus, 2014, 12:37

      Chili con carne van “droge” bonen is inderdaad lekkerder Heppy. Kook de bonen gewoon gaar. Giet het water af (hoef je niet apart te houden) en warm ze vervolgens alleen het laatste deel nog mee. Ze moeten zeker niet stuk koken! Laat je weten of het gelukt is?

      Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*