Cheesecake met aardbei en rabarber

Cheesecake met aardbei en rabarber

Cheesecake met aardbei en rabarber

Vandaag maakte ik cheesecake met een kruimel laagje. Man man, was die lekker! Dat krokante van de kruimels, de zurigheid van die heerlijke jam en het romige van de roomkaas. Naar mijn idee de ultieme combinatie. De taart is redelijk eenvoudig om te maken dus wat houd je nog tegen?

Ik vind het altijd jammer dat rabarber zo kort verkrijgbaar is dus ik maak ieder jaar weer een paar potjes heerlijke jam met rabarber. Soms met sinaasappel en gember en nu dus met aardbeien. Ik neem hiervoor altijd de 2:1 versie van geleisuiker. Dit houdt in dat je 2 delen fruit met 1 deel geleisuiker gebruikt, deze jam is minder zoet en lekker fruitig. Heb je geen behoefte om zelf de jam te maken? Neem dan een potje jam van goede kwaliteit in een smaak die jij lekker vind. Let er dan wel op dat deze niet al te zoet is, want dat zuurtje is wel erg lekker in deze taart.

Voor de jam:

  • 100 gram aardbei
  • 100 gram rabarber
  • 100 gram geleisuiker 2:1

Was en snij de rabarber in stukjes, haal de kroontjes van de aardbeien en halveer ze. Kook het fruit met de geleisuiker 5 minuten door en laat afkoelen.

Voor het kruimeldeeg:

  • 275 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 50 gram koude boter
  • ½ theelepel backing soda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 150 gram yoghurt
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanillesuiker

Zeef de bloem, bakpoeder en backing soda. Roer er de suiker en het zout doorheen. Snij de boter in kleine blokjes en mix deze door het bloemmengsel tot een kruimelig deeg. Doe ongeveer ¼ deel van het kruimelmengsel in een kommetje en zet apart. Neem het ei de yoghurt en de vanille en mix dit kort door de rest van het kruimeldeeg. Vet een bakvorm van ongeveer 24 cm doorsnede in met boter en leg een op maat geknipt bakpapiertje op de bodem. Verdeel het beslag over de bakvorm en werk het aan de randen iets omhoog.

Voor de roomvulling:

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram suiker
  • 1 ei

Klop de roomkaas los met de suiker en voeg het ei toe. Roer tot het een gladde massa is.
Verdeel het roomkaasmengsel over de bodem, zorg dat de randen vrij blijven. Verdeel er de jam overheen en bestrooi dit alles met de achtergehouden kruimels. Bak de taart ongeveer 50 minuten in een oven van 170 graden. Laat de taart 20 minuten afkoelen alvorens ze uit de vorm te halen.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
aardbeienbakkencheesecakefruitrabarberroomkaasvoorjaar
Connie Derks

Connie Derks

Bakken zit me in het bloed, ik werk als banketbakker en thuis ben ik veel in mijn keuken te vinden om daar de lekkerste baksels en gerechten te bereiden.

  1. helena
    helena 15 juni, 2015, 22:30

    Het was heerlijk.
    Binnenkort ga ik ‘m zelf maken.

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...