Biefstuk, maar dan heel speciaal. Fijn gesneden rundvlees van de kop van het rund om met z’n tweeën een hele avond van te genieten.
Dit luxe Chateaubriand recept maakt het perfecte hoofdgerecht voor een speciaal diner. De robuuste smaak van de portobello’s en lichte zoetheid van de Madeira wijn combineert perfect met het sappige rundvlees!
- 1 chateaubriand (500g tot 750g)
- 2 grote portobello paddestoelen, gewassen
- 2 teentjes knoflook 4 eetlepels olijfolie Klont boter
- 1 eetlepel cognac
- ½ kop Madeira wijn, of rode wijn zout en vers gemalen zwarte peper
Voor dit recept moet u een grote gietijzer of stalen braadpan of koekepan – zonder een houten of plastic handvat dat in de oven kan. Als u niet een hebt, gebruik dan een middelgroot, licht geoliede braadslee. Verwarm de oven tot 220 graden.
Laat de Chateaubriand op temperatuur komen en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.
Zet de pan die u gebruikt op het fornuis op een medium / hoog vuur en voeg 2 eetlepels olie toe. Laat het verhitten tot het net begint te roken.
Doe het rundvlees in de pan en bak snel aan de ene kant, en dan de andere. Dit zal slechts een minuut of twee duren om een krokant korstje te bereiken.
Zet de pan direct in de oven op de middelste plank en rooster 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe rood het u bevalt. Snij de champignons in dikke plakken. Snij de knoflook fijn. •
Wanneer de Chateaubriand klaar is, verwijder dez uit de oven en plaats op een warm bord en bedek losjes met een stukje aluminiumfolie. Laat het rusten gedurende 15 minuten.
Voeg ongeveer 2 eetlepels olie toe aan het vet in de vleespan. Als het warm is, voeg een klontje boter toe.
Doe de knoflook in de pan roer door de hete vet. Voeg dan de gesneden champignons en een zout en vers gemalen zwarte peper.
Sauteer de champignons ongeveer 2 minuten. Voeg een beetje meer olie toe als de pan te droog wordt.
Draai het vuur tot maximaal en voeg de brandewijn toe. Kantel de pan naar de open vlam om het te laten flamberen
Zodra de brandewijn bijna is verdampt, draai het vuur laag en voeg de Madeira wijn toe. Laat het zachtjes sudderen en indikken, ongeveer een minuut. Opdienen Snij het rundvlees in dikke plakken en schik op een warm bord. Stapel de paddestoelen boven en druppel de Madeira jus over.