Champignontartaar – Champignons kunnen het hele jaar door. Vooral in de herfstmaanden serveren we ze een keertje vaker. Toch worden champignons vaak alleen maar gebruikt als groentevulling in diverse gerechten. Denk aan gesneden champignons in de wok of in een ovenschotel. In onderstaand recept voor champignontartaar zetten we de champignon juist in de hoofdrol.
De vleesachtige kastanjechampignons zijn heerlijk in combinatie met de zoute spekjes en de volle zoetige smaak van de balsamicoazijn. Maar dit vraagt wel weer om een verfrissing, vandaar de tomaatjes en bosui! Het zachte eitje maakt het helemaal af. Serveer de champignontartaar als lauwwarm voorgerecht bij een herfstig dinertje, eventueel met wat lekker brood. Succes verzekerd!
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Champignontartaar met spekjes en balsamico
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gr kastanjechampignons
- 50 gr ontbijtspek, reepjes
- handje verse platte peterselie
- 5 kerstomaatjes
- handje pijnboompitten
- 1 ei
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 bosuitje
- 1 ui
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je champignontartaar:
Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Bewaar ze even in een schaaltje. Zet een pannetje water op voor het ei.
Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak hierin de ui, knoflook, reepjes ontbijtspek en champignonblokjes. Schep regelmatig om totdat het vocht bijna verdampt is, voeg dan een eetlepel balsamicoazijn toe en bak verder tot het vocht weer verdampt is. Breng op smaak met flink wat peper en laat wat afkoelen.
Kook het ei in z’n 4 minuten zacht zodat het ei gestold is maar het eigeel nog lekker romig.
Halveer de kerstomaatjes en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaatjes in blokjes. Snijd de bosui in ringetjes en hak de peterselie fijn. Meng dit in een grote kom samen met de pijnboompitjes en schep het champignonmengsel erdoor.
Laat het ei schrikken onder koud water, pel het ei en snijd doormidden.
Schep de champignontartaar in twee glaasjes of bakjes en leg er de eihelften op.
Tafel lekker !!