Champignonsoep – Bij de herfst hoort zelfgemaakte champignonsoep. Echte champignonsoep dus. Want pakjes poeder of blikken champignonsoep horen daar voor mij niet bij. De vlakke, waterige smaak van deze surrogaat soepen neem jij misschien voor lief of je bent er inmiddels aan gewend, maar als je deze champignonsoep proeft verander je waarschijnlijk direct van gedachte. En echt mensen zoveel werk is het niet. Serveer gewoon met lekker brood en kruidenboter of met zelfgebakken kaas uien stokbrood als je het een beetje chiquer wil serveren.
Roux
Om een champignonsoep helemaal zelf te maken heb je een roux nodig. Iets waar vaak heel ingewikkeld over wordt gedaan. Zo ingewikkeld is het echt niet. Het maken van een roux kost bijna niets en is een absolute basistechniek. Als je deze kooktechniek onder de knie krijgt kun je dus deze champignonsoep maken, maar je kunt er nog veel meer mee. Ook voor ragouts en soepen wordt deze kooktechniek gebruikt. Kortom, leer een roux maken en breng je kookkunsten naar een hoger lever. Hier lees je precies hoe het maken van een roux in z’n werk gaat.
Bouillon
Je kunt natuurlijk gebruikmaken van bouillonblokjes. Eén van de nadelen is de hoeveelheid zout die je dan toevoegt. Door deze champignonsoep met een zelf getrokken runderbouillon te maken wordt de smaak beduidend anders en echt veel lekkerder. Het staat iedereen vrij om die keuze zelf te maken, maar wil je echt iets goeds op tafel zetten, maak dan ook een echte runderbouillon. Hoe je dat doet lees je hier.
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram champignons
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- een bosje verse peterselie
- een handje bieslook
- 2 plakjes ham
- zwarte peper uit de molen
- zout
- 30 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 1/2 liter melk
- 1 ½ el crème fraîche
- 1/2 liter runderbouillon
- scheutje tabasco ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zelf champignonsoep:
Was en snij de champignons in dunne plakjes. Snipper de ui en de teentjes knoflook heel fijn. Was en snipper de peterselie ragfijn zodat je hele kleine stukjes van de blaadjes hebt. Snij de plakjes ham in reepjes en dan in fijne blokjes. Verwarm de runderbouillon. Neem een royale pan en doe er de boter in en laat die smelten. Fruit de ui en de knoflook eerst even mee. Voeg al roerend de bloem toe, denk er aan heel goed blijven roeren. Dit is de roux, de basis van elke saus. We gaan nu de saus langzaam verdunnen, romiger maken en op smaak brengen. Voeg de bouillon beetje voor beetje toe. Blijf roeren zodat het mengsel mooi glad blijft. Nu afwerken met melk en de crème fraîche en goed blijven roeren. Het mengsel is nu mooi wit. Voeg nu de champignons en peterselie toe en de stukjes ham en laat de champignonsoep even 15 minuten pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Blijf de champignonsoep proeven en om er nu wat extra pit aan te geven doen we er een heel klein scheutje tabasco door. Let op een heel klein beetje want dit spul is erg pittig. Nu de warme verse champignonsoep uitschenken op diepe borden of in kommen en afgarneren met de verse bieslook.
Tip: als je niet van te pittig houd gebruik dan niet de tabasco in de champignonsoep.
Wow,heel lekker,net 1.5 liter gemaakt,mijn dochter en ik hebben bijna alles op,lol.
Precies, snel nog 1,5 liter maken 😉
We waren hier wilde champignons plukken, er zijn er dit jaar zoveel dat ik een recept voor soep zocht, jongens, een schot in de roos dit recept, ik had 2 liter gemaakt maar die was zo snel op dat ik vandaag weer champignons ben gaan zoeken.
Heerlijk, een super recept om te bewaren.
Fijn dat het zo in de smaak viel Hendrik, daar doen we het graag voor 😏
is deze soep met melk na de bereiding in te vriezen? of is dan het gebruik van water beter. ik heb eens een lekkere champignon soep met melk gemaakt en die smaakte na de bereiding voortreffelijk. restant ingevroren. na 3 weken weer rustig opgewarmd maar daar zat toch een aparte lucht aan. smaak was op zich wel goed.Ik kreeg het idee dat soep met melk dat tegen het kookpunt verwarmd is geweest niet zo geschikt is om op te warmen. zou dat kunnen kloppen?
Een soep op basis van een roux blijft inderdaad niet zo lekker in de diepvries Jurrie. Je trekt zelf de conclusie al. Vervang melk door water, dan gaat het beter. Je levert dan wel smaak in. Dus, de beste oplossing is de soep gewoon lekker vers maken.
een poos terug met familie uit eten in een een sterren resterant de kok kwam vragen of de soep goed smaakte mijn zoon
antwoorde de soep van mijn vader is veel lekkerde met meer smaak.
Dat is homecooking waar we van houden Jan ?
Vanaf het moment dat je begon over champignons wassen?Heb ik niet eens verder gelezen.
Lekker soepje!
Wel een opmerking: er staat dat je de champignons moet wassen… Paddenstoelen moet je NOOIT wassen! Je was hiermee de smaken weg. Als je ze schoon wilt maken moet je ze borstelen.
Verder nog een tip voor het snijden van de champignons: gebruik een eiersnijder of een frietensnijder, afhankelijk van de gewenste dikte.
Fijn dat het gesmaakt heeft John. Inderdaad champignons moet je borstelen of met een keukenpapiertje schoonmaken, we passen dat aan. Champignons snijden met een eiersnijder is leuk als je een kwalitatief goede eiersnijder hebt. De meeste eiersnijders zijn niet geschikt. Onze tip: Snijd één plakje van de champignons, leg vervolgens de champignons op de platte kant en snijd de rest in plakjes. Met een scherp mes en een klein beetje snijtechniek is dat in no-time gepiept.
Moet de soep niet gemixt worden?
Nee, zeker niet Eveline, gewoon het recept volgen, dan komt het goed ?
Ik eet geen rund maar met kippenbouillon is ie ook zalig. Ik bak de champignons ook altijd even aan tegelijk met de uien en knoflook
Hallo
Hoeveel melk doe je er dan bij.
Dat is inderdaad weggevallen in de ingrediëntenlijst bij een update. Excuus hiervoor. We hebben één en ander aangepast in de ingrediëntenlijst.
Vandaag gemaakt! Heerlijk soepje voor het weekend!!! ?
Heb de soep al vaak gemaakt, heerlijk! ?
Daar doen we het graag voor Regina! Leuk dat je het deelt!
Vergeet mijn vraag 🙂 ik zie nu pas de reacties . Ik ga aan de slag….
Succes Ellen, laat je weten of het lekker was? ?
Afgelopen zondag deze soep gemaakt, super lekker!
Opgewarmd zelfs nog lekkerder.
Begonnen met 800 ml bouillon de rest halfvolle melk.
Fijn dat het zo in de smaak viel Albert! Leuk dat je het deelt ?
De ingrediënten zijn voor 4p neem ik aan..? Graag uw reactie.
Dat klopt Bastiaan. Laat je weten of het lekker was?
Ik ben op koolhydraat arm dieet en mag geen bloem gebruiken, is het ook mogelijk om met kokosmeel of amandelmeel te maken ???
Dat kun je niet één op één vervangen Lineke. Beide meelsoorten geven onvoldoende binding voor het maken van een roux.
je kunt hiervoor in de plaats arrowroot gebruiken
De soep was tot volle tevredenheid van mijn vrouw, en ook van mezelf erg lekker.
Blijft in de favorieten?
Dank voor het delen Hans, daar doen we het graag voor! ?
Hij was lekker, dankjewel!
Deze soep is zwaar favoriet hier in huis. Heerlijk als je van pittig houdt, maar ook eenvoudig aan te passen als je hier juist niet van houdt. Heb hem ook al meerdere keren voor visite gemaakt en ook zij zijn erg enthousiast.
Een blijvertje wat mij betreft!
Leuk Arianne dat het een blijvertje is. Het mooie van basisrecepten is dat je er altijd je eigen draai aan kunt geven. Zo maken we van klassiekers een eigentijdse maar lekker variant.
Vurrukkuluke (met een knipoog naar Remco Campert) soep die ik vaker op tafel ga zetten!!!
De soep is heerlijk. Ik heb i.p.v. Ham , smokend tabasco chipotte gebruikt.
Ik zou graag willen weten wat de hoeveelheid water en melk is wat gebruikt moet worden bij het recept champignonsoep romig en pittig tegelijk.
Hoeveel water en hoeveel melk gebruik je voor het recept champignonsoep romig en pittig tegelijk.
Dat is een gevoelskwestie Anita. Je voegt geen water maar bouillon toe. Voeg net zoveel bouillon toe tot een dunne ragout ontstaat. Werk daarna af met de melk tot je de gewenste dikte van de soep bereikt. Reken op 1 liter bouillon en melk samen.
ik heb vandaag de champignons soep nog gemaakt….lekker met stokbrood ….
deze soep is echt de moeite waard ….super lekker …..gr yvonne