Opvallend genoeg staat de witte champignon niet in de groenten top 10. Ondanks dat wordt de champignon erg veel gebruikt in de Hollandse-, maar zeer zeker ook in andere keukens. Het prachtige product leent zich voor ontzettend veel bereidingen en de korte gaartijd helpt daar zeker bij. In dit gerecht voert de champignon de boventoon. Het gerecht is alledaags maar wordt helaas vaak uit een blik gehaald. Ik wil mensen graag uitnodigen om dit eenvoudige gerecht eens te proberen, dan kan de blik fabrikant zijn cijfers binnenkort bijstellen.
- 2 bakjes champignons (500 gram)
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 50 gram bakboter
- 40 gram bloem
- 2 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels madeira
- 250 ml. rundvleesbouillon
- handvol peterselie
- half wit brood (casino)
Fruit de ui en de knoflook met de helft van de boter 1-2 minuten in een pan met dikke bodem. Bak de champignons 5 minuten mee. Schep dit mengsel uit de pan. Smelt in dezelfde pan de rest van de boter en voeg de bloem toe. Laat de bloem al roerende 2-3 minuten op laag vuur garen. Schenk langzaam de warme bouillon erbij, tot een gladde, gebonden saus ontstaat. Roer de crème fraîche, het paddenstoelenmengsel, de madeira en zout en peper door de saus. Verwarm de ragout. Rooster per persoon 2 sneetjes wit brood krokant in een koekenpan of met behulp van een broodrooster. Schep de ragout over de geroosterde boterhammen. Bestrooi met de peterselie.
Serveer als voorgerecht, maar eventueel ook als lunchgerecht of op een koude middag tussendoor.