Pan amb tomaquet is Catalaans voor pan con tomate ofwel brood met tomaat. Dit typisch Catalaanse gerecht is geweldig door zijn eenvoud. De combinatie van geroosterd brood met tomaat en een goede olijfolie alleen al is heerlijk. Dit wordt vaak in Spanje als pica pica geserveerd. Pica pica komt van het woord picar wat knabbelen of (mee)pikken betekent en is het eten van een hapje voordat je aan tafel gaat of aan de maaltijd begint. Pan con tomate is meteen een geweldige oplossing als je brood te oud of te droog geworden is. In een handomdraai heb je een heerlijk smakelijk broodje.
- 1 groot ciabatta brood of landbrood in dikke plakken gesneden
- 3 tenen knoflook gehalveerd
- 4 rijpe zoete tomaten gehalveerd
- olijfolie Extra Virgen
- zout
Verwarm de grill op de hoogste stand.
Snij het brood overdwars. Leg het brood op een rooster of bakplaat en grill in ongeveer 2 minuten aan beide kanten knapperig bruin.
Wrijf het geroosterde warme brood in met de gesneden kant van de knoflook en daarna van de tomaat tot er geen pulp meer overblijft. Besprenkel met een lekkere fruitige olijfolie en wat zout.
Serveer met wat serrano ham, wat fuet of wat manchegokaas.
kun je dit ook met een bruchetta vergelijken.
een stokbroodje met olijfolie,of (oud)brood,dat
je even een beetje vochtig maakt,dan olijfolie,
plakken tomaat,zeezout,beetje rozmarijn takjes(niet
op eten)en dan in de oven,op 195graden,15minuten,
lekker krokant laten worden.
ik heb dit wel eens gemaakt,het heel lekker.