Bosvruchten roomkaas plaatcake – Plaatcake, je kunt er zo lekker mee variëren; daar weten de Duitsers alles van. Je hebt daar op bijna iedere hoek wel een bakkertje waar je ook snel een kop koffie kunt nemen met een broodje of koek. Vaak hebben ze dan ook Käsekuchen, deze is daarop geïnspireerd, Ik heb hem met bosvruchten uit de vriezer gemaakt, maar je kunt er eigenlijk allerlei soorten fruit voor gebruiken. Hij is fris en licht zuur van smaak. En met zo’n plaatcake heb je altijd genoeg stukjes want je snijdt ze zo groot of klein als je zelf wil.
Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer
Het lekkerste zacht fruit koop je in het seizoen. Aardbeien, bramen, frambozen en bessen zijn zomer, geniet van hun smaken en kleuren.
Bosvruchten roomkaas plaatcake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 gram suiker
- 150 gram boter
- 225 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 1 theelepel citroenrasp
- snufje zout
- ½ ei
- 110 gram boter
- 110 gram suiker
- 1 ei
- 185 gram bloem
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel baksoda
- ¼ theelepel zout
- ½ eetlepel vanille suiker
- 185 gram karnemelk
- 400 gram roomkaas
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 500 gram bosvruchten, vers of bevroren
Bereidingswijze van dit recept
De bodem voorbereiden:
Meng voor de bodem 150 gram boter met 75 gram suiker, citroenrasp en zout. Meng er een half ei doorheen en zeef 225 gram bloem met 5 gram bakpoeder erboven. Voeg 1 theelepel citroenrasp en een snufje zout toe. Kneed nu de bloem erdoor tot een stevige bal ontstaat. Maak hiervan een bal, sla deze plat en verpak het deeg in huishoudfolie, leg in de koelkast om op te stijven.
Het cakebeslag maken:
Klop voor het cakebeslag 110 gram boter met 110 gram suiker en een 1/2 eetlepel vanillesuiker luchtig, klop er 1 ei door. Zeef 185 gram bloem met 1 1/2 theelepel bakpoeder, 1/4 theelepel baksoda en 1/4 theelepel zout en klop dit door het suikermengsel. Klop er nu kort 185 gram karnemelk doorheen.
Het roomkaasmengsel:
Klop 400 gram roomkaas kort los met 150 gram suiker en 1 eetlepel vanillesuiker en klop er een voor een 2 eieren doorheen.
En dan de bosvruchten roomkaas plaatcake samenstellen:
Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet van een bakvorm of bakplaat van ongeveer 30 bij 30 cm de randen in met boter. Knip een stuk bakpapier zo groot dat de bodem royaal bedekt is met bakpapier.
Kneed het deeg voor de bodem kort door en rol het op een met bloem bestoven aanrechtblad uit. Bekleed de bodem met het deeg. Het is niet erg als je een beetje moet plakken, je merkt er straks niets van. Gewoon goed verdelen en aandrukken.
Verdeel het cakebeslag over de bodem en daarover het roomkaasmengsel. Trek er met een lepel strepen door zodat het mengsel een klein beetje verdeeld wordt. Bijvoorbeeld 3 strepen van boven naar onder en 2 van links naar rechts; het moet een beetje rommelig zijn. Verdeel hierover het fruit en bak de koek ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 165 graden.
Controleer of de koek gaar is door er een satéprikker in de cake te steken; komt deze er schoon uit dan is de koek gaar. Prik niet op een plek waar veel roomkaasmengsel zit want dit blijft enigszins plakkerig. Laat de koek afkoelen in de vorm, snijdt er stukken van in gewenste grootte. Bewaar de koek in de koelkast i.v.m. het roomkaasmengsel.
Tafel lekker !!
deze taart is verslavend lekker Connie!!