Romige Bospaddenstoelensoep (herfst soep) – Echte paddenstoelensoep past natuurlijk perfect in de herfstmaanden. Je kunt gaan voor de meest bekende champignonsoep, maar het is nog veel leuker en vooral ook lekkerder om met verschillende soorten paddenstoelen te werken. Pak vooral de paddenstoelen die jij lekker vindt.
In dit recept voor een heerlijk romige bospaddenstoelensoep gebruiken we shiitake, oesterzwammen en cantharellen. Deze zijn voor iedereen goed verkrijgbaar en geven een heerlijke rijke smaak aan de soep. Al deze paddenstoelen hebben hun eigen smaken en structuren die van deze soep een echt smaakfestijn maken.
Kies je voor je gemak dan kun je natuurlijk ook een bakje bospaddenstoelenmix meenemen. De combinatie van de paddenstoelen in dit recept geven echter net even meer balans.
In dit recept voor een heerlijk romige bospaddenstoelensoep gebruiken we shiitake, oesterzwammen en cantharellen.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Bospaddenstoelensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 gram shiitake
- 75 gram oesterzwammen
- 75 gram cantharellen
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- een bosje verse peterselie (blaadjes snipperen)
- een handje gesneden bieslook (ter garnering)
- zwarte peper uit de molen
- zeezout
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- halfvolle melk
- 1 ½ eetlepel crème fraîche
- 1 liter runderbouillon
- (Eventueel wat maggi voor wat extra pit)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bospaddenstoelensoep:
Was de paddenstoelen, vooral de cantharellen verdienen aandacht want daar zit doorgaans veel zand in, en snij ze in dunne plakjes. Snipper de ui en de teentjes knoflook heel fijn. Was en snipper de peterselieblaadjes zonder stengels ragfijn zodat je hele kleine stukjes van de blaadjes hebt.
Neem een royale pan en doe er de boter in en laat die smelten. Fruit de ui en de knoflook eerst even mee. Voeg al roerend de bloem toe, denk er aan heel goed blijven roeren. Dit is de roux, de basis van elke saus. We gaan nu de saus langzaam verdunnen, romiger maken en op smaak brengen. Voeg geleidelijk de runderbouillon toe. Goed blijven roeren zodat het mengsel mooi glad blijft.
Nu afwerken met scheutjes melk en de crème fraîche en goed blijven roeren. Het mengsel is nu mooi wit. Voeg nu de verse paddenstoelen en peterselie toe en laat lekker even 15 minuten, al roerend, pruttelen. Het mengsel wordt nu ietsje bruiner van de paddenstoelen die meekoken en smaken afgeven. Voeg zout en peper toe naar smaak. Blijven proeven en om er nu wat extra pit aan te geven doen we er een heel klein scheutje maggi door. Nu de warme verse soep uitschenken op diepe borden of in kommen en afgarneren met de verse bieslook. Het oog wil ook wat. Heerlijk smullen maar weer het hele najaar van deze overheerlijke bospaddenstoelensoep die bovendien weinig vetten bevat!
Tafel lekker !!
Wat voor bouillon is er ook mogelijk? Wij eten vegetarisch.
Vervang het gerust door een paddenstoelen bouillon Tamara.
Lekker soepje,
ipv de Maggi een flinke lepel (zaanse) mosterd geeft er ook een heel lekkere draai aan!
Leuke tip Ron ?
Meerdere keren deze soep gemaakt en het is telkens zo lekker! Aanrader!
Vraagje, zou je dit kunnen invriezen?
Leuk Sophia en ja zeker, de soep kun je uitstekend invriezen
Jammer is dan dat de champignons wat taai worden. Lieve groet Cecile
Dat klopt, versgemaakt is altijd lekkerder dan ingevroren. Maar voor veel mensen is het een uitkomst als je de helft in kunt vriezen en een ingevroren paddenstoelensoep is nog altijd lekkerder dan soep uit een pakje ?
Helemaal mee eens! Lieve groet Cecile
Hoeveel melk is er nodig?
Ongeveer 100 ml. maar zoveel als nodig is om de juiste consistentie te krijgen. Een andere mogelijkheid is om de helft van de bouillon te vervangen door melk. In dat geval dus een halve liter.
Ik heb deze soep nu meerdere malen gemaakt (niet alleen in de herfst) en het is elke keer een doorslaand succes. Werkelijk verukkelijk! Tip: gebruik de overgebleven peterselie en bieslook om zelf kruidenboter te maken en serveer dit met een oven(stok)brood. Eet smakelijk!
Dat zijn tips waar we blij van worden Jafar! ?