- 1,5 kilo bloemig kokende aardappelen
- 500 gram gesneden boerenkool
- 4 speklapjes
- 1 prei
- 1 ui
- zout en peper
- 50 gram boter
- eventueel een scheutje melk
- 20 gram boter
- 2 eetlepels poeder voor bruine saus uit pot of pak
- 2 eetlepels azijn
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van gelijk formaat. Snijd de schoongemaakte prei in ringetjes. Was de groenten grondig en laat uitlekken. Doe een klein laagje water met de aardappelen en wat zout in de pan. Leg er de boerenkool en de prei op en laat met het deksel op de pan in 20 tot 25 minuten gaar koken. Giet af als er te veel vocht in de pan is achtergebleven. Stamp de aardappelen, de groenten en de boter met een stamper door elkaar en breng de stamppot op smaak met wat zout en peper. Voeg desgewenst een scheutje melk toe. Dep de speklapjes droog. Verhit de boter in de koekenpan en bak de speklapjes, terwijl de stamppot kookt, aan beide kanten mooi bruin. Neem ze uit de pan en fruit de ui in het achtergebleven bakvet. Blus af met een scheut water, roer er het sauspoeder door en breng op smaak met de azijn. Geef de speklapjes en de saus apart. Eventueel met piccalilly, augurk en zilveruitjes.