Prachtig gekleurde blaadjes en paddenstoelen, voor mij het ultieme herfstgevoel. Op mijn verlanglijstje staat wilde paddenstoelen zoeken met een echte kenner heel hoog genoteerd. Dat lijkt me geweldig. Volgend jaar gaat het er echt van komen. In mijn recept van vandaag spelen paddenstoelen de hoofdrol , met in een glansrijke bijrol rode peper en chilisaus voor extra pit.
Tip: Heerlijk hierbij is basmatirijst met kokosmelk.
Vurige paddenstoelen met koriander, limoen en( zoete) chilisaus
voor 2 personen
- 1 grote teen knoflook
- 2-3 bosuitjes, in ringetjes
- 1 rode peper, in ringetjes
- 250 gram kastanje champignons, in kwarten, kleintjes halveren
- 150 gram oesterzwammen, in stukjes scheuren
- 100 gram shiitake, gehalveerd, kleintjes heel laten
- 1 handje pijnboompitten
- geraspte schil van 1 limoen
- half bosje verse koriander, grof gehakt
- 4-5 el (zoete) chilisaus
- roomboter
- knoflook fijn hakken
Rooster de pijnboompitten in een droge hete koekenpan tot ze kleuren en geuren (blijf erbij, dit gaat razend snel en ze moeten niet verbranden). Let ze na het roosteren even apart. Smelt een flinke klont roomboter in een hapjespan. Voeg knoflook, bosui en rode peper toe. Fruit dit op halfhoog vuur even aan. Voeg dan de kastanjechampignons toe. Bak 2 minuten mee en voeg ook de shii-takes en oesterzwammen toe. Bak op halfhoog vuur 5 tot 7 minuten tot de paddenstoelen kleuren en de juiste gaarheid bereiken. Zet het vuur laat, voeg de pijnboompitten, de koriander en de limoenrasp toe en schep nogmaals goed om. Schep tot slot 4 a 5 eetlepels zoete chilisaus door de paddenstoelen en warm het geheel goed door.
Zoete chilisaus zelf maken
Een zoete chilisaus knutsel je snel even zelf in elkaar.
Ontvel 6 tomaten en snijd klein. Pers 1 citroen uit. Snijd 4 rode pepers incl. zaadlijsten klein. Plet 4 tenen knoflook in een vijzel. Snipper een ui en fruit deze even aan. Doe alles samen met een snufje zeezout in een steelpan met dikke bodem. en laat het geheel in ca. 10 minuten goed inkoken. Pureer met een staafmixer. Zet terug op laat vuur en voeg 3 eetlepels honing toe. Laat afkoelen.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?