Tian de légumes – Kleurrijke groenten uit de oven – Vaak kom ik in de Provence en daar geniet ik graag van de heerlijke keuken. Een paar jaar geleden ontdekte ik de tian de légumes en ik was meteen verkocht. Zó simpel, zó smakelijk en zó afwisselend. Je kunt het namelijk ongeveer maken zoals je wilt. Het idee is dat je een aantal min of meer stevige groenten in stukjes snijd en dan in de oven bakt in een ovenschaal (een ’tian’ is een aardewerken ovenschaal) met wat olijfolie, peper en zout. Eventueel nog wat kruiden (bijvoorbeeld herbes de Provence) toevoegen en op het laatst verse basilicum en vlokjes Parmezaanse kaas er over. Door het bakken/roosteren in de oven, worden de groenten zoetig, ja ze karameliseren bijna. Een heerlijk contrast met de zoute kaas en de frisse basilicum. Heerlijk bij welk stukje vlees dan ook.
Soms doe ik er nog wat aardappeltjes in stukjes door en laat ik het daar bij: een heerlijke vegetarische maaltijd. Heel soms ook knijp ik worstvlees uit het velletje en leg ik kleine balletjes worstvlees er tussen. Zijn mijn carnivore huisgenoten ook weer gelukkig. Je begrijpt dus: dit recept is een tophit bij ons thuis. En, heb je een restje over? Dat is ook lekker als vulling voor een omelet of tortilla!
Hoe meer verschillende groentes je er doorheen doet, des te kleurrijker het gerecht wordt en daarmee nóg aantrekkelijker om te presenteren (en te eten, want alle zintuigen doen immers mee). Een ander bijkomend voordeel is dat je met een gerust hart nog een halve paprika, stukje cougette en venkelbolletje (ik geef nu maar een voorbeeld) kunt verwerken, want alle stevige groente is welkom. Vergeet er ook geen ui en knoflook door heen te doen!
Je begrijpt: onderstaand recept is dus slechts een richtlijn. Experimenteer naar keuze!
Tian de légumes
Nodig voor 4 personen:
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 2 à 3 tomaten
- 2 à 3 uien (liefst zoete)
- 2 aardappels
- 2 à 3 wortels
- 3 à 4 el. olijfolie
- peper en zout
- herbes de Provence
- verse basilicum
- verse Parmezaanse kaas
eventueel:
- 1 venkel
- ½ bol knoflook
Het lijkt misschien wat ingewikkeld door de vele ingrediënten, maar het is een fluitje van een cent. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd alle groenten (ook de – naar wens al dan niet geschilde – aardappels) in hapgrage stukjes en leg ze in een diepe ovenschaal. Besprenkel ze met een flinke scheut olijfolie, peper, zout en een beetje herbes de Provence. Gebruik je ook knoflook? Laat de teentjes in hun jasje en leg ze er gewoon tussen. Ze worden heerlijk zoet en zacht en dan knijp je de zachte knoflookpuree er zó uit op je bord.
Stop de ovenschaal ongeveer anderhalf uur in een oven op hooguit 175 graden. Iedere 20 à 30 minuutjes even kijken en de groenten even omhusselen. Dat gaat het gemakkelijkst als je de schaal even uit de oven haalt en met een spatel de groeten even door elkaar roert. Probeer de groenten die bovenop lagen nu weer wat naar onder te krijgen en andersom.
Na ongeveer anderhalf uur, als alles gaar is, de basilicum in reepjes en de Parmezaan in flinters snijden en hup erover heen strooien. Serveer direct aan tafel en laat iedereen lekker opscheppen.
Bon Appétit!
TIP: Doe er ook eens knolselderij, koolraap, paprika, pastinaak, aardperen
en/of bleekselderij door.