Champignons in kokossaus, een recept uit het kookboek bandeet
Nienke van Hunen kookt voor popartiesten die optreden in poppodium Doornroosje. Samen met journaliste Tefke van Dijk, schreef ze het boek bandeet. In bandeet vertellen de bands over hun eigen kookkunsten en over het eten dat zij tijdens hun tournees in binnen- en buitenland aangeboden krijgen. Nienke van Hunen maakte de champignons in kokossaus voor zangeres Anneke van Giersbergen.
Een fragment uit bandeet
Hoewel Anneke altijd kookt vindt ze zichzelf niet zo goed in de keuken. Op tournee eet ze vaak slecht. In Amerika of Engeland moet ze het zelf uitzoeken als het om eten gaat en “Engeland” betaalt ook nog slecht. In Nederlandse jongerencentra krijgen ze vaak “punkpasta”, van die tot snot gekookte pasta. Wat je eet en drinkt heeft volgens Anneke zondermeer effect op je gemoedstoestand. Als je lekker hebt gegeten, ben je tevreden. Eet je slecht dan ga je knorrig het podium op. Spelen lukt altijd wel, maar goed eten is goed spelen.
Mijn ervaring met het recept voor de champignons in kokossaus
Om de lezers van Lekker Tafelen een voorproefje te kunnen geven van de recepten uit bandeet maakte ik de champignons in kokossaus. Ik vind het zelf een leuk recept, waarbij ik echter één kanttekening wil plaatsen: Alle smaakmakers gaan er per eetlepel in. Laos, ook wel galanga(wortel) genoemd is een specerij met een zeer sterke en specifieke smaak. Het is mijn persoonlijke ervaring dat je met deze specerij, familie van de gember, beter een beetje voorzichtig kunt zijn. Ik vind laos heerlijk en gebruik zelf vaak de verse wortels die je kan kopen in de toko’s. Maar, als je niet oppast met de hoeveelheid die je toevoegt, beloop je de kans het gerecht te bederven omdat de laos dan te overheersend wordt. Vandaar het sterretje * bij de laos in de ingrediëntenlijst. Ik adviseer om er een theelepel, hooguit twee theelepels laos in te doen in plaats van een eetlepel.
Als je daadwerkelijk 500 gram champignons klaarmaakt, kan je het gerecht eventueel als een vegetarisch hoofdgerecht serveren. De helft kan natuurlijk ook gemaakt worden, dan heb je er een leuk (kleiner) bijgerecht aan. Ik maakte de helft voor mijn man en mij samen en wij vonden de champignons bijna vlezig smaken; heel lekker! Anneke van Giersbergen was ook erg in haar nopjes met de kruidige champignons:
Ik hou erg van deze champignons. Met deze champignons is iets gedaan wat ze lekker maakt.
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 500 gram champignons
- 2 dl kokosmelk
- 1 el sambal
- 1 el kerrie
- 1 el gemberpoeder
- 1 el laos *
- 1 el sojasaus
- zout
Maak de champignons schoon, maar laat ze heel. Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Fruit de ui in een scheutje zonnebloemolie. Verwarm de kerrie, gemberpoeder, laos, sambal en fijngehakte knoflook even mee en doe dan de kokosmelk en sojasaus erbij. Breng de saus op smaak met zout. Bak de champignons in een koekenpan in zonnebloemolie even aan en doe ze vervolgens bij de saus. Laat het geheel 10 minuten op een zacht vuurtje staan.
De champignons in kokossaus kunnen als onderdeel van een rijsttafel geserveerd worden. Nienke van Hunen maakte er rendang (Indische runderstoof) bij samen met gebakken uitjes, een salade van komkommer en pandanrijst.