Groene rijst, een feestje op je bord
Rode rijst voor dagelijks gebruik, witte rijst voor bruiloften en doopfeesten en groene rijst voor belangrijke feestdagen; dit schijnt de Mexicaanse ‘rijst-etiquette’ te zijn. Althans, dat is wat Rick Bayless, de Amerikaanse auteur van Mexicaanse kookboeken schrijft. Hoewel iedere Mexicaanse kok of kokkin de groene rijst kan maken, wordt deze schijnbaar zelden in openbare gelegenheden geserveerd.
De authentieke groene Mexicaanse rijst ontleent zijn kleur aan de poblano pepers en de koriander die men erin verwerkt. Poblano pepers zijn donkergroene, milde pepers die het uiterlijk hebben van kleine paprika’s. Deze pepers (links in de doos op de foto) zijn in Nederland helaas niet echt bekend. Ik ken één adres waar je poblano pepers kunt bestellen en dat is bij Westland Peppers in de Lier. Iedereen die écht iets heeft met de Mexicaans keuken zou de webshop van Westland Peppers eens moeten bekijken; je wordt er hebberig van!
‘Mijn’ groene rijst is misschien niet authentiek Mexicaans, maar ziet er wel heel feestelijk uit. Zeker als je de maaltijd completeert met (andere) contrasterende kleuren, zoals rode paprika of de verrukkelijke, zeer hete (oranje) saus die gemaakt wordt van winterpeen en habanero pepers (of Madame Jeanette). Zwarte bonen erbij, blank kippenvlees en een kwakje zure room en je hebt toch een pracht bord voor je neus. De kleuren alleen al doen je watertanden!
Door het gebruik van spinazie en koriander als kleur- en smaakmakers is de rijst veelzijdig toepasbaar. Niet alleen lekker bij Mexicaanse gerechten, maar ook bijvoorbeeld bij Indiase gerechten. (Zoals Kip Malabar style.) Of je er nu vis, kip of vlees bij geeft, deze mooie groene rijst zal door bijna iedereen gewaardeerd worden, omdat hij een verfijnde, vrij toegankelijke smaak heeft. Alleen koriander haters zul je er geen plezier mee doen; vervang de koriander eventueel door platte peterselie en voeg desgewenst een (stukje) groene peper toe.
- 200 gram basmatirijst
- 1 knoflookteen
- 1 kleine ui
- 1 bosje koriander
- 2 volle handen spinazie
- 2 el olijfolie
- 300 ml kippenbouillon
- zwarte peper en (zee)zout
Doe de rijst in een zeef en spoel hem zolang af onder stromend water tot het water helder blijft. Laat de rijst goed uitlekken.
Ris de korianderblaadjes van de steeltjes. Je mag dit vrij nonchalant dien, de bovenste stukjes steel, de zachte jonge topjes mogen gewoon gebruikt worden. Pureer de knoflook, ui, spinazie en koriander met 1 el olijfolie in de keukenmachine. Voeg een scheutje water toe om er een dikke groene pasta van te maken.
Verhit de oven vast voor op 120 ⁰C.
Verhit 1 el olie in een pan en voeg de groene puree toe. Bak hem 3 tot 5 minuten zachtjes aan en voeg dan de uitgelekte rijst toe. Roer alles goed om en schenk vervolgens de bouillon erbij. Doe het deksel op de pan en laat de rijst op een heel klein vuurtje 15 minuten zachtjes koken tot het meeste vocht is opgenomen. Zet de gesloten pan daarna nog 15 tot 30 minuten in de oven zodat de rijst mooi droog wordt. Controleer tussentijds.
Breng de rijst op smaak met (zee)zout en zwarte peper.
Gebruik ook eens wilde spinazie om je rijst groen te kleuren en/of vevang de ui door bosuitjes (met groene stengels en al).