Simpele maar bijzondere artisjoksalade
Toastjes met iets lekkers er op, dat hoort bij de feestdagen. Meestal wordt het dan iets met vis, vlees (denk aan paté of filet Américain), ei of kaas. Allemaal heel smakelijk natuurlijk. Als je eens wat anders wilt, kan ik je deze artisjoksalade van harte aanbevelen. Hij is in een kwartier à 20 minuten gemaakt, heeft een heerlijke volle smaak en lekker smeuïg. De gepofte knoflook die er door gaat, geeft het een bijzondere, zoet-rokerige smaak. Gepofte knoflook klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Ik heb het recept uit het kookboek ‘de partykeuken’ van de Marie Claire en iets aangepast. Benieuwd geworden? Hier komt het recept.
Nodig voor ongeveer 30 toastjes
1 blik à 400 ml. artisjokkenharten
1/2 à 1 bol knoflook
2 el. truffelolie
+/- 50 gr. Parmezaanse kaas
1 el. mayonaise
peper en zout
Leg de bol (of een halve als je een grote bol hebt) knoflook in de oven en laat die ongeveer 45 minuten op ongeveer 200 graden poffen. Tip: dit kun je van te voren doen. Je kunt bij voorbeeld de bol al de dag ervoor in de oven leggen als de oven gebruikt bij het avondeten.
Laat de artisjokkenharten uitlekken – knijp ze ook nog even uit, zodat er geen vocht meer in zit – en hak of snijd ze heel fijn. Doe de stukjes in een kom en voeg de truffelolie toe en de mayonaise. Rasp nu ongeveer 50 gram Parmezaanse kaas heel fijn en voeg dat toe aan het mengsel.
Zodra de knoflook is gepoft (je merkt dan dat de teentjes zacht zijn geworden), even af laten koelen en voorzichtig de teentjes openpellen en de zachte teentjes toevoegen. Je prakt ze met een vork gewoon fijn. Wil je een egaler resultaat, dan kun je de zachte teentjes ook nog even in de knoflookpers fijnknijpen. Overigens krijg je tijdens het pellen van de knoflookteentjes wel kleverige handen, je bent dus gewaarschuwd. Schrik niet dat er zoveel knoflook in gaat: de knoflook is nu helemaal niet scherp meer, maar een zoetige rokerige zalf geworden.
Roer alles door elkaar en breng op smaak met nog wat peper en zout. Doe het prutje op lekkere toastjes, eventueel nog met een flintertje Parmezaanse kaas (met een dunne kaasrasp) voor de decoratie. En aanvaard complimenten in dankbaarheid.