Luxe garnalensalade gepresenteerd in komkommer – Dit is ook zo’n lekker hapje en staat zo feestelijk. Dit misstaat niet met een feestelijk diner als amuse of klein, fris, pittig hapje. Ik zet hem ook vaak klaar voor een groot buffet waar iedereen die komt van kan nemen wat hij/zij wil. Dit vliegt vaak heel snel weg en kun je mee scoren. Daarom deel ik hem hier op Lekker Tafelen. Dit is genoeg voor 4 personen en anders maak je meer.
Luxe garnalensalade gepresenteerd in komkommer
Voor ongeveer 10 à 12 hapjes (afhankelijk van hoe lang de komkommer is):
- 1 komkommer
- 20 gram verse gember
- 1/2 rode chilipeper
- 200 gram garnalen, gepeld
- 75 gram mayonaise
- 1 theelepel kerrie
- 2 eetlepels verse room
- zout, cayennepeper
- sap van 1/2 limoen
- Tuinkers (om te garneren)
- Bosuitjes in fijne plakjes gesneden
De komkommer schillen en in ongeveer 2,5 cm lange stukjes snijden. Hol de komkommerstukken tot de helft uit en leg ze voor ongeveer 30 seconden in kokend water met wat zout (dit noemen we blancheren). Aansluitend laat je de komkommerstukken in ijskoud water afkoelen. Schil de verse gember en maal hem fijn. Dat gaat het beste in een kleine handmixer. Eventueel kun je een koksmes gebruiken om de gember heel fijn te hakken. Hak de chilipeper ook zo fijn mogelijk.
Was de garnalen eventueel nog onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Check of er niet nog schilletjes, pootjes of voelsprieten tussen zitten. De garnalen met de mayonaise, geraspte gember, kerrie, fijn gehakte chilipeper en verse room vermengen en met zout, cayennepeper en limoensap op smaak brengen. De garnalensalade in de uitgeholde komkommer vullen en naar believen met tuinkers en bosuien garneren.
Serveer heel luxe op een langwerpige schaal, een mooi bord of – als je dat hebt – op een plateau van leisteen. Leuk bij een luxe buffet of als amuses. Wedden dat je heel veel complimenten krijgt voor deze Luxe garnalensalade gepresenteerd in komkommer?