Verwen papa eens met bier poffertjes
Binnenkort is het weer vaderdag en dan worden veel papa’s en opa’s extra verwend. Verras de mannen dan eens met deze bijzondere bier poffertjes. Bak ze voor hun verjaardag of geniet er gewoon lekker zelf van. Je kunt ze serveren als bijgerecht voor een bbq, neem ze mee voor een picknick of zet ze als borrelhapje op tafel tijdens het EK, WK of andere spannende voetbalwedstrijd. ik heb voor donker bier gekozen en wel ‘Kompaan nr. 45’. Waarom deze? Er stond nog een restje in de koelkast, over van een bierbrood bak project. Maar elk soort donker bier is geschikt. De volgende keer ga ik het eens met blond bier proberen. Ik ben benieuwd of er dan veel verschil in de smaak van de bier-poffertjes zit. Waar zou jij de voorkeur aan geven? Donker of licht bier?
Wat heb je nodig (ca. 45 stuks):
- 100 gr tarwebloem
- 50 ml bier (donker)
- 100 ml water
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- rijstolie of roomboter (om in te bakken)
- blokjes kaas, worst, nootjes (optioneel)
- kom, garde, poffertjesplaat, kwastje, eetlepel of een schenkflesje
Zo bak je lekkere bier-poffertjes:
Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Zeef de tarwebloem en doe deze, samen met het zout en bakpoeder in een grote kom. Roer deze ingrediënten goed door de bloem. Doe dan het bier en water beetje bij beetje bij het bloemmengsel, zorg dat er een klontvrij beslag ontstaat. Voeg dan al roerend/ kloppend het ei erbij.
Verwarm de poffertjesplaat goed voor, want dat bakt een stuk beter. Doe het beslag, of een deel ervan, in het flesje en draai de dop er goed op.
Beboter de vakjes of gebruik een siliconenkwastje met wat rijstolie. Het voordeel van rijstolie is dat het smaakloos en geurloos is en tot een hogere temperatuur verhit mag worden. Vul de kuiltjes voor 3/4 met beslag en bak de poffertjes aan een kant bruin. Keer ze dan voorzichtig met een vork om. Je hebt speciale poffertjes vorken met 2 tanden, maar een gewone vork voldoet ook prima. Bak nu snel de andere kant goudbruin.
Haal ze dan van de plaat af en leg ze op een bordje. Serveer de poffertjes op een prikkertje met blokjes kaas, worst, nootjes en een glas bier.
Vet de plaat opnieuw een beetje in en vul de kuiltjes met beslag, et cetera, et cetera. Tot het beslag op is.
Heb je te veel poffertjes gebakken, geen nood, want je kunt ze prima invriezen. Erg handig wanneer je een feestje hebt, want dan kun je ze ze al een paar dagen van tevoren maken.
Veel bakplezier en eet smakelijk!