Asperges en zalm, een tongstrelende combinatie waar je iedereen wakker voor kan maken.
- 1.5 tot 2 kg asperges
- 4 stukken gefileerde zalm van circa 150 g per stuk
- boter of olie om te bakken
- zout en versgemalen peper
Voor de saus:
- 2 eieren
- 2 eetlepel olijfolie
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 200 ml. droge witte wijn
- 125 gram crème fraîche
- 50 gram roomboter
- 1 bosje dille
- zout en versgemalen peper
Kook de eieren voor de saus hard, laat ze afkoelen en pel ze. Schil de asperges en kook ze op de klassieke manier. Bak de stukken zalm in de hete olie of boter; eerst op de vleeskant en laat ze daarna op de velkant gaar worden. Bestrooi ze met wat zout en peper. Fruit de gesnipperde sjalot voor de saus glazig in de olie en pers er de knoflook bij. Breng met de wijn aan de kook en laat inkoken tot de wijn vrijwel geheel verdampt is. Roer eerst de crème fraîche en daarna de fijngehakte eieren door de saus. Klop de boter klontje voor klontje door de saus en roer er kort voor het serveren de fijngehakte dille door. Breng de saus op smaak met zout en peper. Schep de vis op een voorverwarmde schaal, schep er de asperges naast en overgiet met de saus.