Asperge-Zalm lasagne met Parmezaan. Lasagne uit de Italiaanse keuken kent iedereen wel, een klassieker die veel wordt gegeten. Omdat nu het aspergeseizoen is aangebroken heb ik er een leuke, maar heerlijke variant op. Als je hem echt goed maakt dan is dit een smulpartij voor het hele gezin van ongekende omvang. Geef er iets fris bij zoals een simpele salade van tomaat, komkommer, rode uien en balsamico vinaigrette. Drink er een goede, koude Lambrusco bij en de avond kan niet meer stuk.
- 500 gram verse zalmfilet zonder huid
- 300 gram verse tomaten (in blikjes)
- 1 kilo witte asperges
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 200 ml slagroom
- 200 ml melk
- 2 el boter
- 3 el bloem
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 2 el vers citroensap
- Zeezout
- Zwarte peper
- 1 mespuntje nootmuskaat
- Suiker
- 1 verpakking lasagnebladen
Laat de oven voorverwarmen tot 200 graden. Was en schil de asperges, snijd de onderkant af. Kook de asperges 5-6 minuten in heet water met een beetje zout en suiker. Haal ze er daarna uit en koel ze onmiddellijk terug met koud water. Laat ze goed uitlekken. Bewaar het aspergekookvocht ! Smeer een ovenschaal in met boter. Neem de zalmfilets en snijd ze in repen van ongeveer 1 cm breed. Boter verhitten in een pan, uiensnippers en knoflook fruiten, bloem toevoegen, al roerend roux maken met slagroom en melk. Laten koken en ongeveer 400 ml van het aspergevocht toevoegen. Breng de saus op smaak met zout, peper, een mespuntje nootmuskaat en citroensap. De saus is nu iets gebonden. Bedek de bodem van de ovenschaal met lasagnebladen. Voeg 1/5 deel van de saus toe, 1/3 van de tomatenblokjes, de helft van de zalm en de helft van de asperges. Dek dit weer af met lasagnebladen en herhaal dit proces nogmaals. Voeg tenslotte de rest van de saus en het laatste derde deel van de tomatenblokjes toe, mooi verdelen en dan garneren met de kaas. Zet hem in de voorverwarmde oven en laat hem nu 40 minuten bakken. Snijd er stukken van en eet smakelijk.