Arnhemse meisjes gemaakt van bladerdeeg

Arnhemse meisjes gemaakt van bladerdeeg

Arnhemse meisjes gemaakt van bladerdeeg

Deze koekjes uit de Gelderse hoofdstad gaan al een hele tijd terug, de bedenker van het koekje, Bakker Hagdorn, was in 1829 op zoek naar een lekker koekje welke het goed zou doen op feesten en partijen. Omstreeks de geboortedag van zijn dochter bakte hij dit succesnummer voor het eerst, daarom gaf hij het de naam Arnhemse meisjes, zo vierde hij tevens de geboorte van zijn dochter, een echt Arnhems meisje.

Tegenwoordig wordt dit koekje zoals hij in zijn oorsprong bedacht is, nog maar weinig gebakken, slechts één bakker bakt ze nog steeds op traditionel wijze, Bakker Henk Jurjus van Banketbakkerij van Aalten uit Arnhem, iedere dinsdag bakt hij nog de enige echte Arnhemse meisjes, op één van deze dinsdagen mocht ik bij hem meekijken, lees hier over mijn bezoek.

Ook ander bakkers in Nederland bakken wel Arnhemse meisjes echter gebruiken zij bladerdeeg, simpelweg omdat de vraag bij hen onvoldoende is om er het speciale gistdeeg voor te maken.

Ook ik koos voor het recept met bladerdeeg, gezien de complexiteit van de tradtionele bereiding en omgevingsafhankelijke factoren is dit voor thuisbakken de beste oplossing. Dus misschien niet de echte maar ook heel lekker.

  • 250 gram bladerdeeg
  • 100 gram suiker
  • Ronde uitsteker (doorsnee 4 cm)
  • Deegroller

Rol de bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 15 bij 25 cm en een dikte van 1/2 cm, gebruik je diepvries bladerdeeg leg dan 5 ontdooide plakjes op elkaar en rol uit. Neem een ronde uitstekervorm of indien je deze niet hebt een glas of kopje, en steek rondjes uit het bladerdeeg met een doorsnee van 4 cm. Leg op je werkblad de suiker in een hoop en leg hier de rondjes bladerdeeg in zodat ze goed bedekt zijn met de suiker. Rol ieder rondje in de suiker aan met de deegroller zodat er een ovale vorm ontstaat en leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze nu een half uurtje rusten. Verwarm de laatste 10 minuten van de rustperiode alvast de oven voor op 180 graden en bak de koekjes af in 25 minuten.

 


Laat je een leuke reactie achter?

Deel: "Arnhemse meisjes gemaakt van bladerdeeg" met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.Meer over vergelijkbare onderwerpen
bakkenbakken koekjesHollandsOud-Hollandse koekjes
Samantha Roelofs

Samantha Roelofs

Ik vind het heerlijk om in de keuken bezig te zijn en allerlei lekkernijen, vooral taarten, gebak en andere patisserie te bereiden en dan met zoveel mogelijk gebruik van verse ingrediënten. Niet alleen maak ik graag lekkernijen ik lees en leer er ook graag over. Ik vind het leuk om hier ,de door mij opgedane kennis, te kunnen delen.

Je las: Arnhemse meisjes gemaakt van bladerdeeg. Lees ook:

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*