Amarula mud cake van Jannie van der Heijden
Deze Amarula mud cake is echt bijzonder lekker! En weet wat het leukste is? Ook jij kunt deze heerlijk taart zelf bakken. Het recept is helemaal niet moeilijk, zelfs een keukenprins met twee linkerhanden moet deze Amarula chocolade droom makkelijk kunnen maken. Dus kom op mannen, haal de juiste ingrediënten in huis en ga samen met de kids aan de bak. Psssttt … niet vergeten hoor … 11 mei is het MOEDERDAG! 😉
Jannie van der Heijden, ja dié … van Heel Holland Bakt, heeft deze bijzonder heerlijke chocolade mud cake speciaal voor Amarula, Moederdag en onze workshop ontwikkeld. Amarula is een cream likeur, het lijkt een klein beetje op Baileys, maar ik vindt dit drankje verfijnder van smaak. Wil je meer over Amarula weten en hoe mijn mud cake geworden is? Kijk dan hier.
Janny van der Heijden schrijft al jaren vast voor diverse dagbladen en tijdschriften, was hoofdredactrice van het kookblad Tip Culinair en is daarnaast bekend van vele tientallen succesvolle kookboeken die ze heeft geschreven.
Wat heb je nodig voor de Amarula mud cake:
Voor de mud cake:
- 150 gram boter
- 100 gram pure chocolade
- 100 gram suiker (kristal)
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram cacaopoeder
- 150 ml Amarula
- 175 gram bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl baksoda
- 3 eieren
- zout
Voor de chocolade ganache (topping):
- 200 gram pure chocolade
- 100 ml slagroom
- 100 ml Amarula
- snufje zout
- 1 flinke el zachte boter
Voor decoratie (optioneel):
- Aardbeien, frambozen of ander fruit
Zo maak je de Amarula mud cake:
Verwarm de oven voor op 160 °C. Verwarm au bain-marie op laag vuur de boter, chocolade in stukjes en Amarula. Meng beide soorten suiker en cacao. Roer met een garde, zodra de chocolade en boter gesmolten zijn het suiker-cacaomengsel door elkaar tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn en de massa glanst. Neem de kom van het waterbad en laat 5 minuten staan.
Vet intussen een springvorm met een doorsnede van ca. 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef de bloem, bakpoeder en baksoda en voeg wat zout toe. Voeg de eieren één voor één aan de enigszins afgekoelde chocolademassa toe en meng het geheel. Spatel nu het bloemmengsel hier door heen. Let op dat zich geen klontjes vormen.
Laat het beslag in de vorm glijden en bak 40-45 minuten (tot een erin gestoken spiesje er schoon uitkomt). Neem de vorm uit de oven en laat even rusten voor het verwijderen van de ring. Laat het dan verder afkoelen.
Doe voor de ganache de gehakte chocolade in een kom. Verwarm slagroom en Amarula in een pannetje en schenk dit over de chocolade, laat het 1 minuut intrekken. Roer glad en meng er dan de boter door samen met een snufje zout. Roer zo nu en dan om tot de ganache op kamertemperatuur is en bestrijk de taart hiermee.
Bron: Recept Jannie van der Heijden, Amarula, MissPublicity.
Wil je meer over Amarula weten, kijk dan even op hun website