Aligot: Franse aardappelpuree met kaas – Aligot is een smeuïge aardappelpuree waardoor heel veel gesmolten (berg)kaas gaat, verder op smaak gebracht met knoflook, room en boter. Het lijkt daardoor een beetje op kaasfondue: van een goede Aligot hoor je dan ook draden te kunnen trekken. Het gerecht komt uit de Aubrac, een regio in het zuiden van het Massif Central, dat deels in de Auvergne en deels in de Languedoc ligt.
Traditioneel wordt Aligot gegeten als bijgerecht met worst of geroosterd varkensvlees. Pelgrims op doortocht naar Santiago de Compostella kregen – en krijgen – dit gerecht vaak geserveerd omdat het heel voedzaam is na een lange wandeltocht. Let op! De hoeveelheid aardappelen lijkt aan de weinige kant, maar het gerecht is dan ook erg machtig. Wél verschrikkelijk lekker.
Over de kaas die je voor aligot gebruikt verschillen de meningen. Ieder streek in de Aubrac zweert natuurlijk bij zijn eigen kaas. Probeer een Franse ‘Tome’ ( harde bergkaas ) te vinden met een beetje nootachtige smaak. Maar lukt dat allemaal niet, dan is Gruyère een prima alternatief.
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?
Aligot: Franse aardappelpuree met kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/- 600 gram kruimige aardappelen
- 1 teentje knoflook
- 125 gr. crème fraîche
- 50 gr. boter
- 200 à 300 gr. Franse Tome, Cantal of Gruyère
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Aligot:
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim gezouten water gaar. Voeg 1 gehalveerd teentje knoflook toe aan de aardappelen.
Rasp ondertussen de kaas met een grove rasp. Afhankelijk van hoe machtig je het gerecht wilt hebben voeg je meer of minder kaas toe. Maar schrik niet, officieel is de verhouding kaas/ aardappelen 1 : 2.
Giet de gare aardappelen bijna helemaal af, laat nog een beetje kookvocht over. Pureer de aardappelen grondig met een pureestamper, of nog liever: doe ze door een pureeknijper. Voeg de room en boter toe en dan in één klap de kaas. Nu moet je goed met een pollepel doorroeren, zodat de kaas meteen smelt en draden gaat trekken. Breng nog op smaak met peper en zout en klaar is je Aligot!
Tafel lekker !!
Ik en mijn gezin aten dit gerecht tijdens onze vakantie in Vic sur Cere.
Ik bereidde dit al enkele keren thuis. Bij gebrek aan Cantal kaas gebruikte ik Comté.
Lekker maar een echte calorie om.
Het is inderdaad een calorie bommetje Leo, maar soms is smaak belangrijker dan calorieën 😉
At dit voor het eerst tijdens mijn pelgrimsreis in de Aubrac: vurrukkeluk!!!!! Nu al twee keer thuis gemaakt, ik gebruik zelf meer knoflook: 4 teentjes! Heerlijk! Lekker met broccoli. Wij aten er vis bij..
Teveel knoflook is altijd goed Andries ?
we hebben dit gegeten in de buurt van clermond-ferrand. die doen er een beetje reuzel bij…heerlijk!!
Dat is het echte werk. Leuk dat je het met ons deelt Delooz
Wij hebben deze gegeten in zuid Frankrijk alweer alweer 11 jaar geleden en zelf al een paar keer gemaakt. Heerlijk!!!
Wat leuk dat je dit met ons deelt Els!
In het recept staat dat 3 teentjes knoflook gebruikt moeten worden.
Een halve gaat bij de aardappelen,
Wat moet met de rest gebeuren?
Sorry Caz, er staat inderdaad een foutje in. Eén teentje knoflook is voldoende! We passen het aan in de tekst.