Albondigas, gehaktballetjes in een pittige saus – In Spanje noemen ze de bij ons bekende gehaktbal een albondigas, een naam die uit het Arabisch zou zijn afgeleid. Het Arabische woord “Al Bunduq” betekent zoiets als hazelnootvorm of ook wel klein rond object. Kenmerkend dus voor deze gehaktbal, klein en rond.
Deze Spaanse gehaktballetjes worden vaak opgediend in een heerlijke saus, een tomatensaus of zoals in onderstaand recept in een pittige saus met paprika en komkommer.
De gehaktballetjes zelf zijn al goed op smaak maar de saus maakt het toch wel af. Verras je gasten en serveer tijdens een gezellig samenzijn deze heerlijke balletjes.
Deze gehaktballetjes of Albondigas en ook de saus zijn prima een dag van te voren al te maken, bewaar ze dan wel in de koelkast. Koud zijn ze goed te eten maar als je de gehaktballetjes voor het opdienen iets verwarmt zijn ze nog lekkerder.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Albondigas, gehaktballetjes in een pittige saus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 gram gehakt (liefst kalfsgehakt)
- 4 el broodkruim
- 4 el kippenbouillon
- 1 el fijngehakte peterselie
- 4 tenen knoflook
- 1/2 tl citroensap
- 2 el fijngesneden Serranoham
- zout en peper
- 1 losgeklopt ei
- 2 el bloem
- 5 el olijfolie
- 2 groene paprika’s
- 1 komkommer
- 3 rode pepertjes
- 2 uien
- 1 el sherry azijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Albondigas in een pittige saus:
Laat het broodkruim weken in de kippenbouillon. Meng er vervolgens het broodkruim, de kippenbouillon, de peterselie, het citroensap, de Serranoham, het ei en de bloem er voorzichtig doorheen. Pers er twee tenen knoflook boven uit. Meng goed en draai er kleine balletjes (met een doorsnee van ongeveer 4 cm) van. Bestuif de gehaktballetjes met de bloem. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de gehaktballetjes vervolgens af.
Maak de paprika’s, komkommer en de pepertjes schoon en verwijder de zaadlijsten. Pel de andere twee tenen knoflook en de ui. Snijd de groenten in kleine, fijne stukjes. Houd een beetje van de gesneden groenten achter en pureer de rest samen met de azijn en 3 eetlepels olijfolie fijn met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en roer er als laatste de achtergebleven blokjes groenten door.
Schep de saus in een schaaltje of kom en leg de gehaktballetjes er bovenop.
Deze gehaktballetjes of Albondigas en ook de saus zijn prima een dag van tevoren al te maken, bewaar ze dan wel in de koelkast. Koud zijn ze goed te eten, maar als je de gehaktballetjes voor het opdienen iets verwarmt zijn ze nog lekkerder.
Tafel lekker !!